Δημοσκόπηση Κάπα Research: Απόλυτο ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Εντυπωσιακή µείωση της απόστασης ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ τρεις ηµέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών δίνει δηµοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασµό του «Εθνους», προσδιορίζοντας τη διαφορά στο 3,4%. Το κλείσιµο της «ψαλίδας» αφήνει το παιχνίδι ανοιχτό και παραπέµπει σε µια αµφίρροπη αναµέτρηση. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4% και η Νέα ∆ηµοκρατία 27,8%, µε το ΚΙΝΑΛ να µένει στην τέταρτη θέση µε 6,3%, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (6,9%) και στην πέµπτη το ΚΚΕ µε 5,3%.

Από τα ποσοστά φαίνεται πως για την τρίτη θέση θα δοθεί κρίσιµη µάχη ανάµεσα στη ΧΑ, στο Κίνηµα Αλλαγής, αλλά και στο Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδος. Το αξιοσηµείωτο είναι πως η νέα µέτρηση διενεργήθηκε το διήµερο 21-22 Μαΐου, δηλαδή την τελευταία εβδοµάδα της προεκλογικής περιόδου, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση και τη δυναµική που αποκτά το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

untitled.png
Θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντικό πως την πρώτη ηµέρα διενέργειας της δηµοσκόπησης η διαφορά µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ καταγραφόταν στις 4 ποσοστιαίες µονάδες, ενώ τη δεύτερη ηµέρα, δηλαδή χθες, ήταν τέτοια η µείωσή της, που η απόστασή τους «έκλεισε» (στον µέσο όρο) στις 3,4 µονάδες. Αυτό σηµαίνει πρακτικά πως εάν η διαφορά συνεχίσει να βαίνει µειούµενη για τα υπόλοιπα 24ωρα, τότε ενδεχοµένως οι ευρωεκλογές να εξελιχθούν σε αναµέτρηση για γερά νεύρα.

Την πόρτα της Ευρωβουλής χτυπούν Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ 25, Ποτάµι και πιθανά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες

Επίσης, κρίσιµο είναι το στοιχείο της ενίσχυσης του δικοµµατισµού που αναδεικνύεται από τη µέτρηση αυτή, καθώς τα δύο κόµµατα που διεκδικούν την πρωτιά συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 55,2%, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για ευρωεκλογές, µε τάση, σύµφωνα µε τους αναλυτές, να αγγίξει ακόµη και το 60%. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι θα παραµείνουν σε χαµηλά ποσοστά τα µικρότερα κόµµατα. Μετακινήσεις Οπως προκύπτει από την ίδια δηµοσκόπηση, µόλις τρεις ηµέρες πριν από την 26η Μαΐου το 11,1% των ψηφοφόρων παραµένει αναποφάσιστο, κάτι που σηµαίνει ότι µετακινήσεις θα υπάρξουν και το επόµενο διήµερο, καθώς πολλοί πολίτες αποφασίζουν ακόµη και όταν βρεθούν µπροστά από την κάλπη.

untitled2.png
Σε ό,τι αφορά τα µικρότερα κόµµατα, από τη δηµοσκόπηση φαίνεται ότι πιθανότητα να διεκδικήσουν έδρα ή έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν η Ελληνική Λύση µε 2,9%, το Ποτάµι µε 2,4%, το ΜέΡΑ 25 µε 1,9% και ενδεχοµένως οι ΑΝΕΛ µε 1,8%. Στα σηµαντικά ευρήµατα εντοπίζεται και η απάντηση των συµµετεχόντων (1.004 πολίτες) στο ερώτηµα «ποιος είναι ο αρχηγός που θέλουν να ενισχυθεί από τις ευρωεκλογές;». Το 34% δηλώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όµως -πολύ κοντά- ένα άλλο 30% δηλώνει τον Αλέξη Τσίπρα. Συγχρόνως, το 19% απαντά «κάποιον άλλον πολιτικό αρχηγό», το 15% «κανέναν» και το 2% δεν απαντά. Ενδιαφέρουσες αναδεικνύονται οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτώµενοι στο ποιοι θα είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν την ψήφο τους.

untitled3.png
Φαίνεται ότι το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών υποχωρεί, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29%, ενώ πρώτος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονοµία µε 52% και ακολουθεί «η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη» µε 40%. Τρίτος κατά σειρά παράγων επηρεασµού της ψήφου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται το Μεταναστευτικό (35%), µε την «ιδεολογία» των ψηφοφόρων να καταλαµβάνει το ίδιο ποσοστό (35%). Επεται η απάντηση «η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προκλήσεις που αντιµετωπίζει», κάτι που υποδηλώνει πως είναι αρκετά µεγάλο το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

untitled4.png

Ως προς την ιεράρχηση των αναµετρήσεων της ερχόµενης Κυριακής, οι πολίτες εµφανίζονται να ενδιαφέρονται «πολύ» (52%) και «αρκετά» (19%) (σύνολο 71%) και «λίγο» (16%) και «καθόλου» (11%) (σύνολο 27%). Το 2% δεν απαντά. Στο ερώτηµα για τον βαθµό ικανοποίησης των ψηφοφόρων από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, το 42% θεωρεί ότι η αντιπαράθεση για τις ευρωεκλογές δεν βρίσκεται σε καθόλου ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ µόλις το 7% τη χαρακτηρίζει πολύ ικανοποιητική. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση των υποψήφιων δηµάρχων (στον δήµο κάθε ερωτώµενου), η απάντηση «καθόλου ικανοποιητικό» συγκεντρώνει 26%, καθώς το 34% θεωρεί την αντιπαράθεση αρκετά ικανοποιητική και άλλο ένα 13% πολύ ικανοποιητική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα