

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, σε μια ένδειξη αυξανόμενης δυσαρέσκειας με τα κυρίαρχα κόμματα, καθώς ο εν αναμονή καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προσπαθεί να σφραγίσει μια συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού.
Η υποστήριξη για το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU του Μερτς, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 24%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε τρεις μονάδες και έφτασε στο 25%.
Υπενθυμίζεται ότι το AfD ήρθε δεύτερο στις εκλογές, η καλύτερη επίδοση ακροδεξιού κόμματος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δημοσκοπική του δύναμη αποτελεί πλήγμα για τη συντηρητική συμμαχία του Μερτς, η οποία ήθελε να κερδίσει πίσω ψηφοφόρους από το κόμμα.
Η δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι η υποστήριξη για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς παρέμεινε αμετάβλητη στο 15%.
Το κεντροαριστερό SPD βρίσκεται σε συνομιλίες με το CDU/CSU για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας, με τις δύο πλευρές να αναγκάζονται να εξομαλύνουν τις διαφορές τους σε τομείς πολιτικής, όπως η φορολογία και η μετανάστευση, προκειμένου να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.
Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα την Τετάρτη, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Η επικεφαλής του AfD Άλις Βάιντελ χαιρέτισε το δημοσκοπικό επίτευγμα του κόμματός της σε ανάρτησή της στο X. “Ο λαός θέλει πολιτική αλλαγή – και όχι έναν συνασπισμό “business as usual” των CDU/CSU και SPD”, έγραψε.
Σχετικά Νέα
Τρεις εργάτες νεκροί από κατάρρευση πέτρινου τοίχου στη Γαλλία
Τρεις οικοδόμοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους όταν κατέρρευσε πέτρινος τοίχος και τους καταπλάκωσε.
Ινδία: 21 νεκροί εξαιτίας κατανάλωσης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών στο κρατίδιο Παντζάμπ
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 10 εισήχθησαν σε νοσοκομεία στο.
Μαλί: Η στρατιωτική χούντα διέλυσε όλα τα πολιτικά κόμματα
Η χούντα που κυβερνά το Μαλί διέλυσε σήμερα “τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές.
Nvidia και AMD θα πουλήσουν τσιπ στη Σ. Αραβία για μεγάλο πρότζεκτ με AI data centers
Τσιπ θα προμηθεύουν οι αμερικανικοί “γίγαντες” Nvidia και AMD στην εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης AI.