

H στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2024 συνίσταται στην εκμετάλλευση του ευνοϊκού μομέντουμ που έχει προκύψει για την ελληνική οικονομία και στην πρόωρη εξόφληση παλαιότερων δανείων -από την περίοδο των μνημονίων – με ακόμη πιο… επιθετικό τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να δανείζεται- μέσω της αγοράς ομολόγων- με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το παρελθόν. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πάψει προ πολλού να αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια αλλά αντιθέτως λογίζονται ως ελκυστικά προϊόντα για τους επενδυτές στην παγκόσμια αγορά. Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άλλαξε προς το καλύτερο τα δεδομένα για τα κρατικά χρεόγραφα, τα οποία είναι πιο φθηνά από τα ιταλικά και άλλα ευρωπαϊκά, με την απόδοσή τους, μάλιστα, να υποχωρεί πρόσφατα κάτω από το 3%.
Ο ΟΔΔΗΧ, στη στρατηγική του ενόψει του 2024, προσβλέπει στην άντληση ποσών έως 10 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, από την έκδοση νέων ομολόγων. Οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα ο Οργανισμός προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), υπολογίζοντας συνολικά 12 δισ.ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Επίσης στο σχεδιασμό εδράζεται και η μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 45 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ.
Ακολουθώντας αυτή τη «συνταγή» το Δημόσιο σκοπεύει, μεταξύ άλλων, μειώσει τους τόκους από τα υπάρχοντα δάνεια και παράλληλα να ρίξει κι άλλο το επίπεδο του δημόσιου χρέους.
Ορθή σκέψη και ρεαλιστική στρατηγική που «εδράζεται» στην καλή συνθήκη που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και τα κρατικά χρεόγραφα. Ενδεχομένως η συνθήκη να γίνει ακόμη καλύτερη αν εντός του 2024 έρθουν κι άλλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Οι βάσεις μπήκαν το 2023
Οι βάσεις πάντως έχουν μπει από την τρέχουσα χρονιά και είναι ισχυρές. Το 2023 αποτέλεσε έτος- σταθμό καθώς σηματοδότησε τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που καταγράφηκε στη διάρκεια του έτους καθώς και την υπεραπόδοση τους έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα το περιθώριο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε σε χαμηλό 26 μηνών, 115 μονάδες βάσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, με το spread πάνω από το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας να περιορίζεται σε 20 μονάδες βάσης, ενώ αρνητική διαφορά έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου καταγράφεται σε διατηρητέα βάση από τον Μάιο του 2023 (περίπου -50 μονάδες βάσης στα μέσα Δεκεμβρίου 2023).
Σχετικά Νέα
Bloomberg: Πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη
Συνομιλίες θα πραγματοποιήσει πιθανόν η Ουάσινγκτον, την Τετάρτη στο Λονδίνο, με Ουκρανούς και Ευρωπαίους.
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτά είναι τα πιθανά αίτια θανάτου σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ
Τα ιταλικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν εκτενή αναφορά στον θάνατό του και.
Στις 23 Απριλίου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου..
Δασμοί: Και δεύτερο αεροσκάφος της Boeing επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Κίνα
Ένα δεύτερο αεροσκάφος της Boeing που προοριζόταν για κινεζική αεροπορική εταιρεία κατευθυνόταν πίσω στις.