Δημοψήφισμα στην Τυνησία: Στο 27,54% ανήλθε η συμμετοχή – Το 93% υπέρ του νέου Συντάγματος

Κάπου 2,46 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, ή το 27,54% του συνόλου, ψήφισαν τη Δευτέρα για το νέο Σύνταγμα που πρότεινε ο Πρόεδρος της Τυνησίας, ο Κάις Σάγεντ, κατά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εθνική εφορευτική επιτροπή.

«Οι εκλογείς ήταν συνεπείς στο ραντεβού με την ιστορία», σχολίασε ο Πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Φαρούκ Μπουάσκερ, κρίνοντας ότι η συμμετοχή ήταν «πολύ σεβαστή» και προσθέτοντας ότι ορισμένα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό δεν είχαν κλείσει ακόμη.

Σύμφωνα με τον Χασάν Ζαργκούνι, τον διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Sigma Conseil, το «ναι» στο νέο Σύνταγμα έλαβε από «92 ως 93%» των ψήφων, με βάση δημοσκόπηση εξόδου από τα εκλογικά τμήματα.

Ο αμφιλεγόμενος νέος θεμελιώδης νόμος που θέλει να επιβάλει ο Πρόεδρος Σάγεντ μετατρέπει το πολιτικό σε σύστημα σε άκρως προεδρικό, ερχόμενο σε ρήξη με το κοινοβουλευτικό σύστημα που εφαρμόστηκε από το 2014. Η αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον κ. Σάγεντ ότι προχώρησε σε θεσμικό «πραξικόπημα» πριν από έναν χρόνο συγκεντρώνοντας στα χέρια του πρακτικά όλες τις εξουσίες και παραμερίζοντας το κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούσε η ισλαμιστική παράταξη Ενάχντα, κάλεσε σε αποχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαργκούνι, οποιαδήποτε συμμετοχή πάνω από το 20% θα ήταν «καλό αποτέλεσμα», καθώς στην Τυνησία ψηφίζουν ολοένα λιγότεροι τα τελευταία χρόνια, κάτω από το 40%: από το 52% που είχε ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2011, μετά την πτώση του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν μπιν Αλί, η συμμετοχή συρρικνώθηκε στο 32% το 2019, θύμισε.

Κατά υπολογισμούς του Sigma Conseil, από 1,8 ως 1,9 εκατ. ψηφοφόροι επέλεξαν την αποχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα