Δημόπουλος: Οι προϋποθέσεις για να τελειώσει η πανδημία

Στη μετάλλαξη «Όμικρον» και τους εμβολιασμούς αναφέρθηκαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο πρώτος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανοσία μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της βαριάς νόσησης και νοσηλείας.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία.

Πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεύτερη να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα και τρίτο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως της Αφρικής.

Ακόμη ανέφερε πως υπάρχουν δεδομένα πως η νόσηση με τη μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει και την πιθανότητα να νοσήσουμε και από τη μετάλλαξη Δέλτα. Παράλληλα, είπε πως είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι μια αθώα γρίπη.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε από την πλευρά του πως αν συνεχίσουν να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός, τότες θα μπορούσαν τα κρούσματα να πέσουν και κάτω από τα 3.000

Επιπλέον, σημείωσε πως η μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του κορονοϊού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στη μετάλλαξη Όμικρον.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα