Site icon The Indicator

Δημοκρατικοί: Επικρίσεις για το χάος της πολιτικής Τραμπ, αναγνώριση των στοχευμένων δασμών

Οι Δημοκρατικοί έχουν καταστεί γρήγοροι στο να κατακρίνουν τους δασμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όμως δεν είναι κάθετα αντίθετοι στην ιδέα των δασμών ως πολιτική. Αντιθέτως, το πρόβλημα που εντοπίζουν είναι το “χάος” που έχει προκαλέσει η ακατανόητη και αδιευκρίνιστη προσέγγιση του Τραμπ.

Η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη υπογραμμίζει πως “οι δασμοί είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο οικονομικό μας οπλοστάσιο”, αλλά επεσήμανε ότι ο Τραμπ έχει δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κυκλώνα, που βλάπτει την οικονομία και την κοινωνία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για την αδιαφορία του Τραμπ να εφαρμόσει σωστή στόχευση στους δασμούς, γεγονός που πλήττει τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί συμφωνούν ότι οι στοχευμένοι δασμοί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, αλλά οι γενικοί δασμοί, όπως αυτοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ, είναι επιβλαβείς για την οικονομία. Η στάση των Δημοκρατικών επικεντρώνεται στην ανάγκη για ισχυρότερη και συνετή οικονομική διακυβέρνηση, με στόχο τη διαπραγμάτευση αμοιβαία επωφελών λύσεων.

Η ανησυχία των Δημοκρατικών απευθύνεται σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ειδικά σε αυτούς που επιθυμούν περισσότερη παραγωγή στη χώρα, αλλά ανησυχούν για τις συνέπειες της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ. Η προσέγγιση αυτή τονίζει τη σημασία της σωστής στρατηγικής για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη χωρίς να καταστραφούν οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος θεωρεί τις επικρίσεις των Δημοκρατικών ως υποκριτικές. Η εκπρόσωπος Τύπου Καρολίνα Λέβιτ υπενθύμισε τις δηλώσεις της Νάνσι Πελόζι το 1996, όταν προειδοποιούσε για τους κινδύνους του εμπορίου με την Κίνα. Ο Τραμπ θεωρεί ότι αυτές οι δηλώσεις δικαιώνουν τις πολιτικές του.

Παρά τις διαφωνίες στο πώς να εφαρμοστούν οι δασμοί, ορισμένοι Δημοκρατικοί, όπως η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, προτείνουν οι δασμοί να χρησιμοποιούνται με προσοχή, δηλαδή να μην είναι αδιάκριτοι ή γενικοί, αλλά να εφαρμόζονται στοχευμένα και στρατηγικά, για να μην προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην οικονομία ή τις επιχειρήσεις. Λίγες ώρες αργότερα, βρέθηκε στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ — σε μια στιγμή που καταγράφηκε σε βίντεο — καθώς ο Πρόεδρος υπέγραφε οδηγίες για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει δύο από τους δημόσιους επικριτές του και εξέφραζε αόριστες σκέψεις για διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς.”

Οι δασμοί αναμένεται να αποφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε νέα έσοδα, αλλά ένα μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δει το διαθέσιμο εισόδημά του να μειώνεται κατά περισσότερα από 4.000 δολάρια, καθώς οι εισαγωγείς και οι εταιρείες θα μεταφέρουν το κόστος των φόρων, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτών των πολιτικών.

Η κατάσταση προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους Δημοκρατικούς, καθώς αγρότες και εργαζόμενοι σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη και μειωμένες εξαγωγικές αγορές. Παρά τις διαφωνίες, ορισμένοι Δημοκρατικοί συμφωνούν ότι οι πολιτικές του Τραμπ καταστρέφουν την αμερικανική οικονομία και απαιτούν άμεση δράση.

 

Exit mobile version