

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε δοκιμή από ευρωπαίους και άλλους επιστήμονες ενός εναλλακτικού αλεξικέραυνου: ενός ισχρού λέιζερ που, στοχεύοντας στον ουρανό, μπορεί να αποτρέψει από την πορεία τους, τους κεραυνούς. Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους αντικεραυνικής προστασίας των κρίσιμων υποδομών, όπως σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αεροδρομίων, εξεδρών εκτόξευσης πυραύλων κ.ά..

Όπως αναφέρουν στη σχετική τους δημοσίευση στο περιοδικό φωτονικής «Nature Photonics», οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ορελιέν Ουάρντ της Πολυτεχνικής Σχολής του Παρισιού, πραγματοποίησαν πειράματα σε ένα βουνό της Ελβετίας. Κοντά σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών που πλήττεται από κεραυνούς περίπου 100 φορές τον χρόνο, εγκατέστησαν ένα λέιζερ σε μέγεθος μεγάλου αυτοκινήτου, που στέλνει στον ουρανό έως 1.000 παλμούς το δευτερόλεπτο. Στη διάρκεια έξι ωρών λειτουργίας, εν μέσω καταιγίδας με κεραυνούς, το λέιζερ απέτρεψε τέσσερις κεραυνούς από την πορεία τους. Επιβεβαίωσαν έτσι, ότι το λέιζερ μπορεί να καθοδηγήσει μακριά τους κεραυνούς και να προστατεύσει μια υποδομή-στόχο.
Μέχρι σήμερα, η συνηθέστερη προστασία είναι μια ηλεκτρικά αγώγιμη μεταλλική ράβδος, που οδηγεί τον κεραυνό με ασφάλεια στο έδαφος. Μια κινούμενη ακτίνα λέιζερ που στοχεύει στον ουρανό εν είδει εικονικού αλεξικέραυνου, μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Μέχρι τώρα η ιδέα είχε δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές και όχι σε πραγματικές συνθήκες.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ανακαλύφθηκε άγνωστη μέχρι σήμερα παλιρροϊκή δύναμη που ασκεί η Σελήνη στη Γη
Το φεγγάρι έχει μια άγνωστη μέχρι σήμερα επίδραση στην μαγνητόσφαιρα που προστατεύει τον πλανήτη.
Netflix: Καταλάθος διέρρευσε οδηγίες για να μπλοκάρονται οι δανεικοί κωδικοί
Την ώρα που επικρατεί αναστάτωση για την απόφαση του Netflix να σταματήσει τον διαμοιρασμό.
Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης που μοιάζει με τη Γη, δυνητικά φιλόξενος για ζωή
Μια ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων βρήκαν, σε απόσταση μόνο 31 ετών φωτός από τη Γη,.
Ανακαλύφθηκε νέα μορφή «εξωτικού» πάγου
Μια νέα μορφή «εξωτικού» πάγου, που μοιάζει σε πυκνότητα και μοριακή δομή με το.