Δήμας: Σε λίγες εβδομάδες στον «αέρα» το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece»

Η χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα γίνει μέσω του εθνικού μητρώου, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του οικοσυστήματος καινοτομίας «Elevate Greece», που θα παρουσιάσουν το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την την Έρευνα και Τεχνολογία υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

«Θέλουμε να συγκεντρώσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε ένα portal και πράγματι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό το Elevate Greece, το οποίο είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει και ως μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Ψηφιακή Διακυβέρνηση και νεοφυής επιχειρηματικότητα» του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Δήμας διευκρίνισε ότι τα κριτήρια ένταξης στο μητρώο, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών του ΕΣΕΤΕΚ, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη περιλαμβάνει κάποια απόλυτα κριτήρια «δηλαδή αν μία επιχείρηση λειτουργεί πάνω από 8 χρόνια δε θα μπορέσει να μπει στο μητρώο […] , αν έχει πάνω από 250 εργαζόμενους ή αν είναι μονοπρόσωπη δεν είναι νεοφυής».

Η δεύτερη κατηγορία των κριτηρίων αφορά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και «πρέπει να ενέχει δυο στοιχεία, το πρώτο είναι το κομμάτι της καινοτομίας στη διαδικασία, στο προϊόν που παράγεται ή την υπηρεσία που παρέχεται και το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης είναι η δυνατότητα της επεκτασιμότητας , δηλαδή να υπάρχει προοπτική στα συγκεκριμένα εγχειρήματα και πέραν του τοπικού ή εθνικού επιπέδου».

«Το Elevate Greece συγκεντρώνει όλο το οικοσύστημα καινοτομίας δίνοντας στο κράτος ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να δώσουμε ευεργετήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε αυτά είναι φορολογικού χαρακτήρα, είτε είναι επιδοτήσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους», εξήγησε ο υφυπουργός.

«Νέα παρέμβαση για την απλούστευση των ΕΛΚΕ»

Περαιτέρω αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που στόχο έχουν να αυξήσουν την ευελιξία των ερευνητών, όπως η διάταξη που εξαιρεί από το ενιαίο μισθολόγιο τους ερευνητές που εργάζονται σε προγράμματα, στα οποία τα χρήματα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό «για να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες να γυρίσουνε στη χώρα με πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς». Σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση που έγινε με το υπουργείο Παιδείας για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, προανήγγειλε εντός του 2020 και δεύτερη «πολύ πιο ουσιαστική παρέμβαση» για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.

Σχετικά με την κινητροδότηση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα ο κ. Δήμας χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία τον υπερτριπλασιασμό από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 των φορολογικών κινήτρων στις υπεραποσβέσεις των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης -από 30% στο 100%- προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και «με τη μελέτη επιπτώσεων που έχουμε κάνει υπολογίζουμε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αυξηθούν οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης περίπου 300 εκατ. ευρώ, άρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα