Δηλώσεις χωρίς «αποκλιμάκωση» από Ερντογάν και Οκτάι

«Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης ενός έθνους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «Δεν θα διστάσουμε να δώσουμε την απάντησή μας σε όσους προσπαθούν να επιβληθούν στη νόμιμη ισχύ μας, η οποία πηγάζει από το διεθνές δίκαιο. Πιστεύουμε ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας κατάλληλου για τον σκοπό του, κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους όλων των θρησκειών».

Επιπλέον, τόνισε ότι «ορκιζόμαστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στον τρόπο που προσευχόμαστε, στη σημαία μας, στην πατρίδα μας και όσο πιο κοντά στους στόχους μας ερχόμαστε, τόσο περισσότερο ευδιάκριτα γίνονται τα τζαμιά στην εικόνα αυτής της χώρας».

Τέλος, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια ομάδα ασφαλείας 500 ατόμων θα βρίσκεται συνεχώς στην Αγία Σοφία.

Φ. Οκτάι: «Κόκκινη γραμμή» η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι για την Τουρκία «κόκκινη γραμμή», σημειώνει σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Υποστήριξε, μάλιστα ότι η χώρα του είναι μια περιφερειακή δύναμη που δεν πρόκειται να δεχτεί να μείνει εκτός του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία σήμερα έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη. Επομένως είναι προφανές πως όποιο παιχνίδι και να προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο δεν θα πετύχει», δήλωσε.

Ο Οκτάι επιτέθηκε και στη Γαλλία, κατηγορώντας ότι έχει γίνει «παιχνίδι» στα χέρια της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. «Η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που δεν γνωρίζει σε ποια γεωγραφική περιοχή ανήκει. Η Γαλλία έχει μπερδέψει και την Ε.Ε.», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Άγκυρας, ο Οκτάι αναφέρθηκε στην Κύπρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Αν κοιτάξετε στις “κόκκινες γραμμές” μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στην πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί “κόκκινη γραμμή” μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την “ΤΔΒΚ” είναι “κόκκινες γραμμές” μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα