Δίκη Ζακ-αυτόπτης μάρτυρας: «Τον χτυπούσαν με μανία και μίσος»

Συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος εκείνη τη μέρα διέσχιζε την οδό Γλάδστωνος, έκανε λόγο για «πάρα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι με μανία» ο 33χρονος.

«Είδα παρά πολύ μανία. Μεγάλη μανία. Ένα ασυγκράτητο μίσος μια οργή. Δεν ξέρω αν ήταν προσωπικό. Δεν έχω δει τέτοια συμπεριφορά, ούτε για εν δυνάμει κλέφτη» υποστήριξε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι οι κλωτσιές βρήκαν τόσο το τζάμι, όσο και το κεφάλι του θύματος.

Ο 40χρονος άνδρας κατηγορηματικά αρνήθηκε την ύπαρξη μαχαιριού, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος «πήρε ένα γυαλάκι αφηρημένα, το έτεινε στον διασώστη, που έκανε πίσω. Δεν είδα προέκταση του γυαλιού, δεν υπήρχε απειλή και μετά το έριξε».

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας στο δικαστήριο, «ένας κύριος μπροστά μου σταμάτησε απότομα και έπεσα πάνω του. Κοίταξα να δω γιατί. Είδα δυο κυρίους να κλωτσάνε επίμονα με δύναμη. Είχε μαζευτεί κόσμος. Στην αρχή εξεπλάγην. Ήταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο ένας νεαρός, ο οποίος, από αυτά που είδα, ήταν κοντά στο ταμείο και είχε πιάσει την ταμειακή μηχανή. Όχι να την παραβιάσει, προφανώς ήταν βαριά. Πήγε στον πυροσβεστήρα, αλλά ήταν μάλλον κι αυτός βαρύς, γιατί δεν ήξερε να τον χρησιμοποιήσει. Έρποντας, βγήκε από τη βιτρίνα, όπου οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορές. Υπήρχαν πολλά από τα παρά πολλά χτυπήματα που τον πέτυχαν στο κεφάλι. Ήταν πολύ γρήγορη η έλευση του ΕΚΑΒ. Το θύμα αντέδρασε και σηκώθηκε να φύγει. Ενστικτωδώς δεν κατάλαβε ότι έπεσε πάνω σε άλλους. Δεν μπορούσα να βλέπω άλλο, ήταν παραδομένος».

Ο μάρτυρας, ο οποίος εργάζεται ως σεκιούριτι, ανέφερε ότι είχε συναντήσει ξανά τον Ζακ, γιατί εργαζόταν στο κέντρο και είχε τυπικές επαφές μαζί του. «Όταν τον είδα, είπα “ο Ζακ αποκλείεται”. Δεν πίστεψα ούτε μια στιγμή ότι κάτι κακό ήθελε να κάνει. Σαν φύλακας το απέκλεισα. Δεν ήταν της ιδεολογίας να κλέψει, ούτε είχε ανάγκη να κλέψει απ’ ό,τι έλεγε» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Θεώρησα ότι κατά λάθος μπήκε. Η συμπεριφορά του ήταν να απεγκλωβιστεί, ότι μετάνιωσε που μπήκε. Ήταν σε υπερένταση και ταραχή. Δεν ήθελε να κάνει κάτι κακό. Ήταν σε κοινή θέα, ακάλυπτος, χωρίς μια μάσκα και προσπαθούσε να βγει, όχι να μείνει μέσα, ενώ έξω τον περίμενε κόσμος. Αν ήταν κλέφτης, δεν θα ήθελε να βγει έξω».

Εισαγγελέας: Επιτέθηκε με γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ;

Μάρτυρας: Ναι. Πήρε ένα γυαλάκι. Προφανώς και για άμυνα το έβγαλε. Δεν απείλησε. Ο τραυματιοφορέας έκανε πίσω και του έδωσε το περιθώριο να φύγει. Ήταν μια ενστικτώδης κίνηση.

Πάρεδρος: Μπορείτε να προσδιορίσετε όταν λέτε γυαλάκι;

Μάρτυρας: Δεν το είδα να προεξέχει, γι’ αυτό το λέω γυαλάκι.

Ένορκος: Αφού σηκώθηκε με το γυαλί, τί έγινε;

Μάρτυρας: Πήρε ένα γυαλάκι αφηρημένα, το έτεινε στον διασώστη, που έκανε πίσω. Δεν υπήρξε προέκταση του γυαλιού, δεν υπήρχε απειλή και μετά το έριξε. Δεν το πήρε το γυαλί μαζί του, δεν απείλησε κανέναν.

Πολιτική αγωγή: Είδατε να κρατάει μαχαίρι;

Μάρτυρας: Δεν είχε μαχαίρι. Δεν παρουσίαζε κάτι ή μια κίνηση ότι οπλοφορεί. Δεν έτεινε κάτι σε μαχαίρι ή σουγιά. Κατηγορηματικά το λέω.

Πολιτική Αγωγή: Μπορούσε να φανεί απειλητικός;

Μάρτυρας: Βγήκε πολύ άγαρμπα και βιαστικά. Δεν σηκώθηκε ποτέ. Δεν βοήθησε τον εαυτό του να βγει. Δεν μπορούσε σωματικά να σηκωθεί. Η μοναδική παρορμητική του κίνηση ήταν που σηκώθηκε και έτρεξε στα τραπεζοκαθίσματα ασυναίσθητα. Ακόμα και στον διασώστη, ξαπλωτός του το έτεινε. Δεν ήταν όρθιος.

Ο Ζακ δεν έπασχε από καρδιά
Στην καταθεσή του στο δικαστήριο, ο γιατρός Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος υπογράφει την ιστολογική έκθεση του 33χρονου, απέκλεισε το σενάριο ο Ζακ Κωστόπουλος να είχε ήδη υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο πριν από την επίθεση που δέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2018.

«Η καρδιά του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ήταν φυσιολογικότατη. Το ήπαρ ήταν λιπώδες, που προέρχεται από διάφορους λόγους, χρήση φαρμάκων, αλκοόλ και άλλα. Ο θάνατος, όταν σχετίζεται με το ήπαρ, δεν είναι άμεσος, είναι μια αργή εξέλιξη, δεν αποδίδονται αιφνίδιοι θάνατοι σε αυτό» είπε. Όπως εξήγησε, «ο οργανισμός του ήταν επιβαρυμένος, δεν ήταν υγιής άνθρωπος, αλλά δεν έπαιξε σχέση με τον θάνατο, αν και αυτό να το πει αρμόδιος είναι ο ιατροδικαστής».

Σύμφωνα με τον γιατρό, θα προέκυπτε αν υπήρχε προηγούμενο ισχαιμικό επεισόδιο και δεν εντοπίστηκε κάτι, ενώ το συμπέρασμα των δύο ιατροδικαστών ότι κάποιο προηγούμενο ισχαιμικό επεισόδιο δεν ήταν αιτία θανάτου, όπως είπε, είναι ακριβές. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες χρονολογήσεις» εξήγησε ο μάρτυρας, χωρίς να θελήσει να μπει σε χρονολογική εκτίμηση για το πότε ξεκίνησε το ισχαιμικό επεισόδιο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα