Δίκη για την τραγωδία στην Μάνδρα: Απολογείται η Ρ. Δούρου- Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη

Με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου άνοιξε ο κύκλος των απολογιών στη δίκη για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, οπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής στην απολογία της, επιχείρησε να αντικρούσει τις ευθύνες που της αποδίδονται, καθώς από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχαν γίνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Στέκομαι σήμερα στο εδώλιο με σεβασμό στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Είμαι ενώπιόν σας για κατηγορίες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι την τραγωδία, ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια», είπε κατά την έναρξη της απολογίας της η Ρένα Δούρου, επικαλούμενη στη συνέχεια την κατάθεση του κ. Λέκκα που έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής» με την πλημμύρα αυτή.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, όχι όμως και την ποινική.

«Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι από αυτή. Αν πράγματι υπάρχουν παραλείψεις, να αναλάβω την πολιτική ευθύνη, αλλά όχι την ποινική».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα 1000 έργα που έκανε η περιφέρεια, τα 163 ήταν αντιπλημμυρικά, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, διερωτώμενη τι άλλο θα μπορούσε να κάνει «ο μέσος συνετός άνθρωπος».

«Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης. Κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που της αποδίδεται, η Ρενα Δούρου επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις επιστημόνων σχετικά με την βιαιότητα του φαινομένου, το οποίο ούτε εκείνοι προέβλεψαν.

«Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα