Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικός ο Γερμενής χτύπησε το χέρι στο έδρανο και φώναξε «να σέβεστε!»

Αθώοι δήλωσαν και οι δύο κατηγορούμενοι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Γιώργος Γερμενής οι οποίοι απολογούνταν σήμερα, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για πολιτική δίωξη.

Εν μέσω εντάσεων απολογήθηκε ο Γ. Γερμενής, ο οποίος πριν απαντήσει στις ερωτήσεις της προέδρου κ. Λεπενιώτη, ζήτησε να μιλήσει κάνοντας λόγο για καθαρά πολιτική δίωξη. «Είμαι εδώ επειδή το 2012 εκλέχτηκα βουλευτής», είπε ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε πως την κατακρίνει και ότι ο συγκατηγορούμενός του Ρουπακιάς – τον οποίο και ισχυρίστηκε πως γνώρισε στη φυλακή – πρέπει να μπει φυλακή, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τον χαρακτήρισε «ηλίθιο». Σχετικά με το αν συζήτησε τη δολοφονία με τον Γιάννη Λαγό εκείνος είπε πως δεν το έκανε γιατί τότε, δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις.

 

Γερμενής και Αλεξόπουλος (Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Παράλληλα χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα, για τη Δικαιοσύνη» το γεγονός πως «ένα ολόκληρο κόμμα σέρνεται στα δικαστήρια».

Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής, δήλωσε πως πέρα από τη δολοφονία Φύσσα δεν γνωρίζει καμία άλλα έκνομη ενέργεια από πλευράς της Χρυσής Αυγής, απαντώντας μάλιστα σε σχετικές ερωτήσεις του από το Προεδρείο, έδειχνε να μην καταλαβαίνει και αντί για έκνομες ενέργειες της οργάνωσης απαντούσε με επιθέσεις που είχαν στόχο τη Χ.Α.

Πρόεδρος: Εκτός από τον Φύσσα για άλλες έκνομες πράξεις έχετε μάθει;

Γερμενής: Έχω μάθει για επιθέσεις που έχουν γίνει εις βάρος μας και από τρομοκρατικές οργανώσεις

Πρόεδρος: Άλλες παράνομες πράξεις της Χρυσής Αυγής;

Γερμενής: Μου άνοιξαν το κεφάλι.

Πρόεδρος: Όχι κατά της Χρυσής Αυγής.

Γερμενής: Δεν ξέρω καμία άλλη.

Ο γνωστός Καιάδας, τόνισε πως δεν ξέρει τίποτα ούτε για την επίθεση στους αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ, αλλά ούτε και για αυτή στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες, ενώ χαρακτήρισε το βούλευμα – από το οποίο και είπε πως πληροφορήθηκε για αυτές τις δύο επιθέσεις – ως «μύθευμα», το οποίο σκόπευε στο να διαλύσει το ίδιο το κόμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύει για τους αλλοδαπούς, ο πρώην χρυσαυγίτης απάντησε: «Ό,τι λέει κ η Νέα Δημοκρατία, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης…»

Ο Γερμενής έμεινε στη «γραμμή» των συγκατηγορουμένων του περί μελών και εκπαιδεύσεων, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχαν μέλη, ωστόσο είπε πως υπήρχαν δόκιμα μέλη και πως δεν γινόταν καμία εκπαίδευση, πόσο μάλλον στρατιωτικού τύπου – για την οποία και τον έχει υποδείξει μάρτυρας ως εκπαιδευτή.

«Το κόμμα δεν είχε τις υποδομές να ελέγξει τόσους ανθρώπους, δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η εγγραφή μελών . Ήμουν κατά των γραφείων σε διάφορες περιοχές».

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιώργος Γερμενής, ήταν προκλητικός, δεν δίστασε να υψώσει τη φωνή του προς το προεδρείο, ενώ μιλούσε συνεχώς χωρίς να δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στη διαδικασία, με αποκορύφωμα την ώρα που χτύπησε το χέρι του πάνω στο έδρανο που είχε μπροστά του και φώναξε «Να σέβεστε, έναν άνθρωπο που έμεινε μέσα δύο χρόνια!»

Πρόεδρος: Τι ήταν τα δόκιμα μέλη;

Γερμενής: Αυτά που είχαν συγκεκριμένη παρουσία. Κάποια στιγμή θα γινόταν μέλος. Τι σημασία έχει αυτή η ερώτηση; Έχετε να μου πείτε κάτι για κάτι που κατηγορούμαι;

Πρόεδρος: Δεν θα θέτετε τους όρους των ερωτήσεων του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Για τα τάγματα εφόδου, είχατε ακούσει;

Γερμενής: Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα. Το έχω ακούσει από τα κανάλια.

Πρόεδρος: Δεν έχουν αναφερθεί σε ομιλίες;

Γερμενής: Ξέρω που θα το πάτε…

Πρόεδρος: Τα «θα το πάτε» να το διαγράψετε, να προσέχετε πως απευθύνεστε στο δικαστήριο.

Γερμενής: Εγώ θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο, να τελειώνουμε να μην έρχεστε και ταλαιπωρείστε εδώ πέρα

Χ. Αλεξόπουλος (Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Για «ανασφάλεια και κόμπλεξ κατωτερότητας» όσων ντύνονται με στολές παραλλαγής και διακριτικά έκανε λόγο νωρίτερα ο πρώτος απολογούμενος, Χ. Αλεξόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή το 2014.

Πιστός στο δόγμα, «δεν ξέρω, δεν απαντώ», στήριξε τον αρχηγό, Νίκο Μιχαλολιάκο, τον οποίο όπως και σημείωσε, δεν γνώριζε πριν την εκλογή του στις εκλογές του 2012.

«Με επέλεξε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Δεν είχα καμιά επαφή με κανέναν άλλον από τη Χ.Α.»

Ο Αλεξόπουλος, δεν ήξερε τίποτα για τη σχέση Χρυσής Αυγής και εθνικοσοσιαλισμού, τίποτα για τα τάγματα εφόδου, τίποτα για τις κατασκηνώσεις που διοργάνωνε το κόμμα, τίποτα για την πειθαρχία που επιβαλλόταν.

Σύμφωνα με την απολογία του ο, πρώην χρυσαυγίτης, πριν το 2011 ήταν μέλος του ΛΑ.Ο.Σ. και άνηκε στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, «γνώρισε» την Χρυσή Αυγή μέσω της εφημερίδας και των άρθρων που υπήρχαν σε αυτή και αφού συμφωνούσε, πολιτεύτηκε με αυτή το 2012. Ωστόσο ο κατηγορούμενος, παρά το γεγονός πως υποστήριξε ότι μέσω της εφημερίδας έμαθε για τα πιστεύω της ναζιστικής οργάνωσης, αρνήθηκε ότι έχει πέσει στην αντίληψή του, οποιοδήποτε άρθρο με ακραίο πολιτικό λόγο. 

Προσπαθώντας να χτίσει ένα ήρεμο προφίλ ενός βουλευτή μεν του κόμματος, ο οποίος δεν πήγαινε ωστόσο σε εκδηλώσεις του, και απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας παραδέχτηκε πως έχει παραφερθεί ρίχνοντας… «κατάρες» σε πολιτικούς του αντιπάλους όπως όταν έξω από μία αιμοδοσία στο νοσοκομείο Λάρισας «ευχήθηκε» σε αντιεξουσιαστές που ήταν συγκεντρωμένοι «να νεκροφιλήσουν τα παιδιά τους», προσδίδοντας στην πράξη του αυτή ένα… θρησκευτικό υπόβαθρο.

Δεν ήταν όμως η μόνη φορά που επικαλέστηκε τη θρησκεία, αφού αναφερόμενος σε ομιλία του στην Κατερίνη το 2013 παραδέχτηκε πως και πάλι «καταράστηκε» τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Τους ευχήθηκα να ζήσουν αιώνια, που στη θρησκεία μας όποιος ζει αιώνια τυραννιέται βλέποντας τους δικούς του ανθρώπους να πεθαίνουν. Και αυτό είχε θρησκευτικό υπόβαθρο».

Ο Χ. Αλεξόπουλος δήλωσε πλήρη άγνοια για τις όποιες έκνομες ενέργειες στελεχών, μελών ή βουλευτών του κόμματός του, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν υποστηρικτής και όχι μέλος, αφού όπως είπε, μέλη δεν υπήρχαν.

«Κάποιοι δυστυχώς τον εθνικισμό τον χρησιμοποιούσαν για να βγουν από την αφάνεια. Να μπορούν να λένε είμαι κάπου για να μπορώ να έχω παρέα. Το κόμμα δεν είχε τους μηχανισμούς για να μπορέσει να τους απομακρύνει αυτούς τους ανθρώπους .

Ο ίδιος ο Μιχαλολιακος ήταν αντίθετος στα νέα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Όσο μεγαλώνει το πράγμα τόσο ξεφεύγει και δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε. Ο Λαγός και ο Παναγιώταρος πίεσαν τον Μιχαλολιάκο για να ανοίξουμε κι άλλα γραφεία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ ως τα δύο γεγονότα που που τον οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του.

«Διαφοροποιήθηκα όταν είδα ότι κάποιοι άνθρωποι δρούσαν πιο ακτιβιστικά, πιο ακραία απ’ ότι έπρεπε» 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατούσε μετά τη δολοφονία Φύσσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είπε πως «υπήρχε μία εικόνα ότι ήταν προβοκάτσια» και πως δεν το συζήτησε περισσότερο καθώς στα «πηγαδάκια» όλοι ήταν σκεπτικοί.

Ο Χ. Αλεξόπουλος υποστήριξε μάλιστα πως μετά την ανεξαρτητοποίησή του δέχτηκε απειλές από τη Χρυσή Αυγή.

«Δέχτηκα απειλές μετά την ανεξαρτητοποίησή μου. Μου έσπασαν το μαγαζί. Τη τζαμαρία. Με έπαιρναν τηλέφωνο και με απειλούσαν. Οι απειλές ήταν από τη Χρυσή Αυγή, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν είχαν λόγο να με λένε “προδότη”». 

Ο κατηγορούμενος προσπαθώντας να αναφερθεί στις πολιτικές του απόψεις,υπογράμμισε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η Ελλάδα και τα παιδιά της, τα Ελληνόπουλα, προκαλώντας την αντίδραση της Μάγδας Φύσσα.

Αλεξόπουλος: Με ενδιαφέρει η Ελλάδα και τα παιδιά της χώρας. Με ενδιαφέρει να σώσω τα Ελληνόπουλα, ό,τι μπορώ από αυτά.

Μάγδα Φύσσα: Το δικό μου γιατί το σκοτώσατε τότε;

Μάγδα Φύσσα (Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα