Δίκη Χρυσής Αυγής: Αρνήσεις και αντιφάσεις στην απολογία ακόμα δυο κατηγορούμενων

Με τις απολογίες δυο κατηγορούμενων συνεχίστηκε τη Δευτέρα (22/07) στο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγήςγια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Πρόκειται για τον Σταύρο Σαντοριναίο,ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και τον Γεώργιο Σκάλκο. Ο τελευταίος υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία, αν και παραδέχτηκε ότι γράφτηκε στη Χρυσή Αυγή. Αμφότεροι κατηγορούνται για απλή συνέργεια στην δολοφονία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει, πάντως, το γεγονός πως ο Γεώργιος Σκάλκοςπαρουσιάστηκε σε διαφορετική γραμμή από τον συγκατηγορούμενό του Γεώργιο Δήμου.

Ο Σταύρος Σαντοριναίος ανέφερε, λοιπόν, ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και με τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους του. Εξαίρεσε τον Μάριο Αναδιώτη και απέδωσε το γεγονός ότι βρίσκεται κατηγορούμενος στη φιλία του με τον τελευταίο (είπε πως τα σπίτια τους είναι πολύ κοντά), με τον οποίο αντάλλαξαν επτά κλήσεις μεταξύ 23:52 και 00:27 το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα…

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι δυο τους μιλούσαν όπως κάθε βράδυ για να βγάλουν βόλτα τα σκυλιά, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να βρεθούν καθώς ο Αναδιώτης πήγε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Υπενθυμίζεται ότι ο Αναδιώτης έχει καταθέσει ότι έφτασε στο νοσοκομείο, την ώρα που έφτανε και το ασθενοφόρο με τον Π. Φύσσα, επειδή πέθανε η γιαγιά ενός φίλου του.

Ο Σαντοριναίος υπογράμμισε ότι πληροφορήθηκε από τον Μάριο Αναδιώτη ότι «κάτι έγινε στο Κερατσίνι, με μαχαιρώματα ανάμεσα σε δυο ομάδες». Ανέφερε πως μετέβη ο ίδιος στο σημείο να δει, περίπου μισή ώρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εκεί είδε κόσμο συγκεντρωμένο, αλλά τόνισε ότι δεν έμαθε κάτι περισσότερο. Επισήμανε, μάλιστα, ότι έμαθε την επόμενη μέρα τι είχε συμβεί, από τη μητέρα του, η οποία είδε στην τηλεόραση πώς «χρυσαυγίτες σκότωσαν τον Παύλο Φύσσα».

Όσον αφορά στον Γεώργιο Σκάλκο, κινήθηκε στην απολογία του σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον συγκατηγορούμενό του Γεώργιο Δήμου.Ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της δολοφονίας έφτασε έξω από τα γραφεία της Τοπικής αλλά είδε μόνο τον Ιωάννη Κομιανό εκεί… Από την πλευρά του ο Γεώργιος Δήμος έχει υποστηρίξει ότι ο Κομιανός ήταν μαζί με το μηχανοκίνητο τάγμα, ενώ έχει περιγράψει τον Γεώργιο Σκάλκο ως το άτομο με τον οποίο ήταν μαζί εκείνο το βράδυ και έφτασαν μαζί έξω από την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, όπου, σύμφωνα με τον Δήμου, είδαν το τάγμα εφόδου να αναχωρεί με προορισμό το Κερατσίνι.

Ο Γεώργιος Σκάλκος τόνισε, ακόμα, ότι σύμφωνα με όσα του μετέφερε ο Δήμου, η κατεύθυνση του Κομιανού ήταν προς Κερατσίνι για «να απελευθερώσουμε κάτι δικούς μας». Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα άλλα σημεία διαφοροποιήθηκε από τον Δήμου και αυτό το γεγονός προκάλεσε την απορία της έδρας για το γεγονός πως δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τίποτα περισσότερο μέχρι σήμερα, όπως γιατί έγινε η δολοφονία και αν όντως απειλήθηκε ο Δήμου από τον Τσακανίκα.

Η δίκη ολοκληρώθηκε νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως καθώς ο επόμενος κατηγορούμενος, Γεώργιος Σταμπέλος δεν ήταν στην αίθουσα. Απόντες ήταν ακόμα οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι Ιωάννης Καζαντζόγλου και Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, με τη συνήγορό τους να υποστηρίζει ότι δέχτηκαν επίθεση κατά την αποχώρησή τους από τη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού μετά την απολογία του Γ. Πατέλη αλλά και έξω από το Εφετείο μετά την απολογία του Γ. Ρουπακιά.

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν έχει καταγραφεί καμία επίθεση εναντίον των κατηγορουμένων παρά μόνο ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ της οικογένειας και φίλων του Παύλου Φύσσα και κατηγορουμένων και συνηγόρων τους, μετά την απολογία του Γεωργίου Πατέλη, λίγα μέτρα από την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας, η οποία διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά και έληξε με την παρέμβαση ψυχραιμότερων.

Απόντες οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι Καζαντζόγλου και Καλαρίτης, με τη συνήγορό τους να υποστηρίζει ότι δέχτηκαν επίθεση κατά την αποχώρησή τους από τη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού μετά την απολογία του Γ. Πατέλη αλλά και έξω από το Εφετείο μετά την απολογία του Γ. Ρουπακιά.

Δείτε αναλυτικά τι είπαν οι Σταύρος Σαντοριναίο και Γεώργιος Σκάλκος με βάση το δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ 1:

 

Σχετικά Νέα