

Τα μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τη χρήση όπλων δυτικής κατασκευής ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.
Το τελευταίο διάστημα είναι συχνές οι αναφορές για ουκρανικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «φυσικές και απολύτως δίκαιες». Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα;
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου, το κράτος που δέχεται επίθεση επιτρέπεται να αμυνθεί. Οι αντεπιθέσεις αυτές μπορεί να γίνονται ακόμα και στην ενδοχώρα, χωρίς να περιορίζονται στη γραμμή του μετώπου. Επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού φυσικά δεν επιτρέπονται αλλά επιτρέπονται επιθέσεις σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, όπως είναι για παράδειγμα η χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία νομικά ανήκει στην Ουκρανία.
Πότε ένα κράτος γίνεται εμπόλεμο μέρος;
Στο Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου δεν διατυπώνεται σαφώς το όριο, μετά το οποίο ένα κράτος καθίσταται μέρος του πολέμου. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η απλή προμήθεια όπλων και πυρομαχικών συνιστά απλώς συνδρομή στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας. Η Ρωσία θεωρεί πάντως ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία παίζουν ενεργό ρόλο στον πόλεμο και συχνά Ρώσοι πολιτικοί διατυπώνουν την άποψη πως η Ρωσία μπορεί να αναγκαστεί να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων για να αμυνθεί απέναντι στη Δύση. Ένα ενδεχόμενο που η Δύση θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει.
Τέλος, σε ερώτηση της DW, σχετικά με τις επιθέσεις ουκρανικών drone στη Ρωσία, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ναμπίλα Μασράλι δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό εάν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν κοντά στη Μόσχα προέρχονταν πράγματι από την Ουκρανία και πρόσθεσε πως «η Ρωσία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτά τα περιστατικά ως έναν ακόμη λόγο για να κλιμακώσει την παράνομη και βάρβαρη επίθεσή της στην Ουκρανία και τον λαό της».
Σχετικά Νέα
Μεξικό: Υποψήφια δήμαρχος δολοφονήθηκε σε ζωντανή μετάδοση
Η Γεσένια Λάρα Γκουτιέρες και τρεις υποστηρικτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες κατά τη διάρκεια.
Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants» με ρήτρα το ΑΕΠ
Η Ελλάδα προσέφυγε σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για μια διαμάχη σχετικά με τα.
Τραμπ: Μεγαλοπρεπής υποδοχή στη Σαουδική Αραβία – Το μωβ χαλί και τα χρυσά σπαθιά
Στο Ριάντ, τον πρώτο σταθμό τετραήμερης περιοδείας του στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, έφτασε.
Τέμπη-Πόρισμα ΕΜΠ:«Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα»
Στα χέρια του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη βρίσκεται το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη του Εθνικού.