

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαιτήσει «δίκαιο» ανταγωνισμό της Ευρώπης με την Κίνα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εντός της ημέρας στο Παρίσι.
«Πρέπει να δράσουμε ώστε να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι δίκαιος και όχι στρεβλωμένος», τόνισε, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από την τριμερή συνάντησή της με τον κ. Σι και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Κίνα κατασκευάζει το τρέχον διάστημα, με μαζικές επιδοτήσεις, περισσότερα από όσα πουλάει, λόγω της ασθενικής εσωτερικής ζήτησης. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά κινεζικών επιδοτούμενων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας» και σε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», κατήγγειλε.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες πρακτικές, οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη», επέμεινε.
Σε προηγούμενες συναντήσεις της με τον Κινέζο πρόεδρο «είπα καθαρά ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.
Οι διαφωνίες για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο είναι πολλές.
Σε τανάλια ανάμεσα στην αμερικανική και στην κινεζική οικονομία, με την τελευταία να επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, η ΕΕ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις έρευνες για τις κινεζικές κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, ειδικά σε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατηγορούνται για στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Το Πεκίνο βλέπει με κακό μάτι τα μέτρα αυτά, που θεωρεί πως εγγράφονται σε πολιτική «προστατευτισμού». Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις επιδοτήσεις, ιδίως για το γαλλικό κονιάκ, κάτι που αναμένεται να θίξει ο Γάλλος πρόεδρος.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ο Πούτιν ανακοίνωσε πασχαλινή εκεχειρία – «Πάγωμα» εχθροπραξιών έως τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πασχαλινή εκεχειρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ειδικότερα,.
Πακιστάν: Συνελήφθησαν 160 άτομα έπειτα από επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής αλυσίδας KFC
Τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Πακιστάν έπειτα από περίπου 20 επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής.
Volvo: Κόβει έως και 800 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Στις περικοπές έως και 800 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω της αβεβαιότητας που έχουν.
Ένας μήνας από τη σύλληψη Ιμάμογλου: Η Τουρκία σε αναβρασμό
Καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία, παραπέμπονται σε.