Η Τουρκία διευρύνει το οπλοστάσιό της με τη συνδρομή της Roketsan

Διευρύνει η Τουρκία το εγχώριας κατασκευής οπλοστάσιό της με τους πυραύλους Atmaca, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσουν τους αμερικανικούς Harpoon στα πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Η πρόσφατη δοκιμή-εκτόξευση από την τουρκική κορβέττα «TCG Kınalıada»  ανακοινώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ. To παραπάνω γεγονός, δείχνει ότι η Τουρκία επενδύει στην εγχώρια παραγωγή η οποία και φέρνει αποτελέσματα.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Ο πύραυλος Atmaca που βρίσκεται σε στάδιο παραγωγής από την τουρκική εταιρεία Roketsan, εκτιμάται ότι έχει εμβέλεια άνω των 200 χλμ, αποτελεί ουσιαστικά αντίγραφο του αμερικανικού UGM-84L Harpoon που κατασκευάζει η Boeing.

Οι Τούρκοι θα τον τοποθετήσουν στις κορβέτες της κλάσης Ada, στις φρεγάτες κλάσης Instabul που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται και στα αντιτορπιλικά TF2000 όταν ναυπηγηθούν.

Επισημαίνεται ότι ο αμερικανικός αντιπλοϊκός πύραυλος βρίσκεται σε υπηρεσία από 1977, ενώ ο τουρκικός δεν έχει τοποθετηθεί ουσιαστικά στα πλοία του Türk Deniz Kuvvetleri, όμως δεν παύει να είναι ένα άλμα για την πολεμική βιομηχανία της Άγκυρας που δίνει ελπίδα για εξαγωγές σε “αδελφά” κράτη, όπως το Πακιστάν, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και η Λιβύη.

Πρώτη προτεραιότητα για τη Rocketsan είναι να αντικαταστήσει τον κινητήρα του Atmaca (επί του παρόντος παρέχεται από τη γαλλική Microturbo) με έναν κινητήρα turbojet που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Τουρκία.

Στον τομέα των κινητήρων των πυραύλων, εκτός από τις εγχώριες προσπάθειες, πληροφορίες από το διεθνή ειδικό Τύπο αναφέρουν ότι η υπάρχει προσέγγιση της Ουκρανίας είτε για μεταφορά τεχνογνωσίας είτε για άμεση αγορά, αν και η Άγκυρα προτιμά τα τους κατασκευάζει μόνη της στο έδαφός της.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Ουκρανίας τόσο στην κατασκευή κινητήρων για τους πυραύλους όσο και άλλων μεγαλύτερης εμβέλειας ή ακόμη και cruise στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εξοπλιστικού προγράμματος όπου θα περιλαμβάνει ένα πλήρες αντιαεροπορικό σύστημα, καθώς και άλλους που θα εκτοξεύονται από πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα και από το έδαφος.

Άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις στις οποίες εργάζεται η Roketsan είναι ένας αναζητητής Infra Red Imaging (παρόμοιος με αυτό που χρησιμοποιεί το Naval Strike Missile) καθώς και ένα υβριδικό σύστημα καθοδήγησης.

Βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι κατασκευάζει το σύνολο των οπλικών της συστημάτων υψηλής τεχνολογίας χωρίς τη βοήθεια άλλων χωρών. Ωστόσο το επόμενο βήμα είναι να βγει και να πουλήσει τα όπλα αυτά όπως έχει κάνει με τα UAV της στη διεθνή αγορά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα