Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία ενημέρωσαν για μελλοντικές διαβουλεύσεις

Η Αυστραλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τον οργανισμό επιτήρησης ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ για τη νέα τους εταιρική σχέση ασφάλειας που θα βοηθήσει την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια και ότι οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να “εμπλακούν” τους επόμενους μήνες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει καθήκον να παρακολουθεί όλο το πυρηνικό υλικό σε χώρες που, όπως και η Αυστραλία, έχει επικυρώσει τη Συνθήκη Μη-Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT), ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένα εξ αυτών δεν φτάσει να χρησιμοποιηθεί για χρήση σε πυρηνική βόμβα.

Μέχρι στιγμής, μόνο τα πέντε κράτη πυρηνικών όπλων που αναγνωρίζονται από το NPT – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία – καθώς και η Ινδία, που δεν έχει υπογράψει το NPT, έχουν αναπτύξει πυρηνικά υποβρύχια.

Το να έχει πυρηνικά υποβρύχια ένα μέρος στο NPT, διαφορετικό από το λεγόμενο P5, αποτελεί πρόκληση γιατί είναι στρατιωτικά σκάφη που έχουν σχεδιαστεί για να μην είναι ανιχνεύσιμα και συχνά δεν θα μπορούσαν να τα φτάσουν οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ. Ωστόσο, είναι καταρχήν δυνατό να αποκλειστεί προσωρινά το καύσιμο των υποβρυχίων αντιδραστήρων από τις διασφαλίσεις του ΙΑΕΑ εάν επιτευχθεί προηγούμενη συμφωνία.

Ο ΙΑΕΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η τριάδα την ενημέρωσε “ότι ένας κρίσιμος στόχος αυτής της συνεργασίας θα είναι να διατηρήσει” τη δύναμη τόσο του καθεστώτος μη πυρηνικής διάδοσης όσο και των υποδειγματικών διαπιστευτηρίων μη διάδοσης της Αυστραλίας και ότι θα εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με τον ΙΑΕΑ τους επόμενους μήνες.

“Οι τρεις χώρες ενημέρωσαν τον ΙΑΕΑ σε πρώιμο στάδιο για την εξέλιξη αυτή. Ο ΙΑΕΑ θα συνεργαστεί μαζί τους για το θέμα αυτό σύμφωνα με τη νόμιμη εντολή του και σύμφωνα με τις αντίστοιχες συμφωνίες διασφαλίσεων με τον Οργανισμό, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα