

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, θα μεταβεί σύντομα στον πυρηνικό σταθμό της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και αποτελεί στόχο ουκρανικής επίθεσης.
“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε” την επίσκεψη αυτή “την προσεχή εβδομάδα”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του οργανισμού χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς η εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου προκαλεί κινδύνους για τον τοπικό πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Ο ΔΟΑΕ είχε καλέσει σε “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” γύρω από την περιοχή μερικές ημέρες αργότερα, καθώς μαίνονταν οι μάχες σε κοντινή απόσταση, “προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό δυστύχημα που μπορεί να έχει σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες”.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε πει τότε πως ήταν “προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών” ώστε να “συνεχιστεί η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας” για την κατάσταση, η οποία τότε ήταν υπό έλεγχο σύμφωνα με τους Ρώσους.
Από την έναρξη του πολέμου, ο ΔΟΑΕ απευθύνει συχνά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού δυστυχήματος, κυρίως στον σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον Μάρτιο του 2022 από τη Μόσχα.
Προσώρας εκτός λειτουργίας, υπήρξε στόχος πληγμάτων κατ΄επανάληψη για τα οποία η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως ο Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στα τέλη Αυγούστου.
“Αναμένουμε πως η κατανόηση του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ουκρανικές προκλήσεις εναντίον ρωσικών πυρηνικών σταθμών θα οδηγήσει τη διεύθυνση του IAEA να αναλάβει σαφή δράση προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στη Ζαπορίζια και στο Κουρσκ”, είπε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.
Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για τις περικοπές χρηματοδότησης
Σε μετωπική σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο οδηγείται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατέθεσε.
ΗΠΑ: Μεσίστιες οι σημαίες σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια.