

Η NASA σε ανακοίνωσή της τη Πέμπτη 29/7, έκανε γνωστό πως το νεοαφιχθέν ρωσικό, επιστημονικό εργαστήρι, που αναχώρησε προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) στις 21 Ιουλίου από τη ρωσική διαστημική βάση, “Μπαϊκονούρ” του Καζακστάν, έβγαλε από τη θέση του τον σταθμό, όταν κατά λάθος ενεργοποίησε τους προωθητήρες του.
Το απροσδόκητο περιστατικό συνέβη λίγες ώρες αφότου πραγματοποιήθηκε η προσάρτηση της νέας ρωσικής μονάδας με το υπόλοιπο τμήμα του σταθμού. Για 47 λεπτά, ο σταθμός βρισκόταν εκτός ελέγχου και έχασε τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα να βγει εκτός της ρυθμισμένης τροχιάς.
Η θέση του σταθμού είναι ύψιστης σημασίας για την επικοινωνία του σταθμού με τη Γη, ενώ μάλιστα κατά τη διάρκεια του συμβάντος διακόπηκε δύο φορές η επικοινωνία με τους ελεγκτές εδάφους, για λίγα λεπτά.
Σε συνέντευξη τύπου αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο διευθυντής του διαστημικού σταθμού, Joel Montalbano, δήλωσε: “Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ζημιά. Το πλήρωμα δεν κινδύνεψε καμία στιγμή, από το περιστατικό”. Ο ίδιος ανέφερε πως το πλήρωμα δεν αντιλήφθηκε πως μετακινήθηκε η θέση του διαστημικού σταθμού.
Εκπρόσωπος της NASA, Bob Jakobs, ενημέρωσε πως ο σταθμός βγήκε κατά 45 μοίρες εκτός θέσης, ενώ το συγκρότημα δεν περιστράφηκε ποτέ, ενώ η επικεφαλής των διαστημικών πτήσεων της NASA, χαρακτήρισε το ξαφνικό συμβάν “αρκετά συναρπαστικό”.
Βέβαια, το περιστατικό ανάγκασε τη NASA, να αναβάλει δοκιμαστική πτήση που θα γινόταν στο πλήρωμα μιας κάψουλας Boeing από τη Φλόριντα, τη Παρασκευή 30/7.
Η εκτόξευση της ρωσικής διαστημικής μονάδας “Nauka”, η οποία θα παρέχει περισσότερο χώρο για το πλήρωμα και για επιστημονικά πειράματα, είχε καθυστερήσει επανειλημμένα να εκτοξευτεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Οι ρώσοι σχολίασαν το περιστατικό και ο επικεφαλής του Roscosmos, Dmitry Rogozin, έγραψε σε ένα τουίτ: “Όλα εντάξει στον ISS. Το πλήρωμα ξεκουράζεται, κάτι που σας συμβουλεύω να κάνετε κι εσείς”.
Η Nauka, όπως αναφέρει το AP, έγινε το νέο τμήμα που συνδέθηκε με τον διαστημικό σταθμό, μετά από το 2010.
Σχετικά Νέα
21 Απριλίου 1967: 58 χρόνια από την «Μαύρη» ημέρα της Χούντας των συνταγματαρχών – Ο ρόλος των γυναικών
Το στρατιωτικό πραξικόπημα που επέβαλλε την επταετή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε τα.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρώμα που κανείς δεν έχει ξαναδεί – Πώς μοιάζει
Μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής στη Γη, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν.
Deutsche Welle: Τι μας περιμένει μετά θάνατον; – Έχουμε ψυχή;
«Τι μας περιμένει μετά θάνατον;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle και υπογράφει.
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.