Διεργασίες ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ

Οι 3-4 μέρες χαλάρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέτσσοβο έδωσαν τροφή στην… προεδρολογία, με δεδομένο τον «χρησμό» του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά ότι θα πάρει τις αποφάσεις του για την προεδρική εκλογή στο βουνό.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του μια μικρή λίστα ονομάτων, η οποία περιλαμβάνει ως κατά βάση πολιτικά πρόσωπα-μεταξύ των οποίων και τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλος, αλλά και άλλους. Η απόφαση, όμως, δεν επείγει και αυτό γιατί ως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και πρέπει να αρχίσει η σχετική διαδικασία, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία με τη σειρά της προσπαθεί να διαμορφώσει μέτωπο με χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Τυνησία, και την προαναγγελία Ερντογάν για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ.

Επόμενη στάση η Ουάσινγκτον

Με την επιστροφή του από το Μέτσοβο στο γραφείο του, όμως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει του ταξιδιού στις αρχές Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Εκεί έχουν ήδη κλειστεί σημαντικά ραντεβού. Βεβαίως, πέρα από την κατ’ ιδίαν συνομιλία που θα έχει με τον κ. Τραμπ ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν και διευρυμένες συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών, με τον πρωθυπουργό να συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, και από τους υπουργούς Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι ήταν μέσα και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο.

Απέναντί τους θα κάθονται οι Αμερικανοί ομόλογοί τους, Μάικ Πομπέο και Μαρκ Έσπερ, ενώ, μεταξύ άλλων, θεμάτων, στην ατζέντα θα είναι φυσικά οι κινήσεις της Τουρκίας, η στρατιωτική συνεργασία που έχει αναβαθμιστεί με την υπογραφή της ανανέωσης της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αλλά και ο EastMed, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει υπογράψει το νομοσχέδιο που κύρωσε προηγουμένως η Γερουσία. Έχει, επίσης, «κλειδώσει» και το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, βεβαίως, δεν έχουν ψευδαισθήσεις ως προς τη στάση του κ. Τραμπ, ο οποίος από καιρού εις καιρόν κάνει γενναία ανοίγματα στον Ταγίπ Ερντογάν. Ένα τέτοιο έκανε και χθες εξαίροντας τη στάση της Τουρκίας στη Συρία και βάλλοντας εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση από τον Αμερικανό πρόεδρο για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι σαφές ότι στις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, η ελληνική πλευρά θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις της αμερικανικής. Και αυτό γιατί, επί Τραμπ, παρατηρείται η πρωτοφανής αντίστιξη θέσεων μεταξύ νομοθετικής (Βουλή και Κογκρέσο) και εκτελεστικής εξουσίας (Λευκός Οίκος) για θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής πολιτικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με το reader.gr στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρευρεθεί και σε δείπνο με 300 προσκεκλημένους…ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος, το οποίο διοργανώνει ο Λευκός Οίκος, μιας και, πέρα από την περιφερειακή ατζέντα και τα θέματα διμερούς συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τις ελληνικές προοπτικές από εδώ και πέρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα