

Η Κίνα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μελλοντική ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες σε ένα πιθανό σενάριο κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt, το Πεκίνο βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους, διερευνώντας τις προθέσεις τους αναφορικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή της Κίνας σε μια διεθνή αποστολή επιτήρησης της ειρήνης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που πρότεινε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ιδέα της «συμμαχίας των προθύμων», με την ενεργό εμπλοκή κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρουσιάστηκε νωρίτερα τον Μάρτιο από τον Βρετανό πρωθυπουργό, προκαλώντας έντονο προβληματισμό εντός της διεθνούς κοινότητας.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα ξένης στρατιωτικής παρουσίας σε ουκρανικό έδαφος.
Η συμμετοχή της Κίνας, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» που θα οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό της στάσης της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Στο παρελθόν, είχε ξανατεθεί το ενδεχόμενο ειρηνευτών από τρίτες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά απορρίφθηκε από αρκετούς ειδικούς ως ανεφάρμοστο, με δεδομένες τις γεωπολιτικές συμμαχίες.
Η στάση του Πεκίνου απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας παραμένει αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τη Δύση. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών της Βαρσοβίας, η Κίνα «επενδύει στρατηγικά στη σταθερότητα του καθεστώτος Πούτιν», θεωρώντας ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση του Ρώσου προέδρου θα έθετε σε κίνδυνο την ευρύτερη αρχιτεκτονική του αντιδυτικού μετώπου.
Η ίδια έκθεση υποστηρίζει ότι το Πεκίνο δεν έχει κανένα συμφέρον να επιδιώξει ταχεία ειρηνική λύση στη σύγκρουση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεσμεύει πολύτιμους πόρους των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους – στοιχείο που θεωρείται στρατηγικό πλεονέκτημα για την Κίνα.
Προς το παρόν, η όποια πρωτοβουλία για ειρηνευτική παρουσία τρίτων χωρών βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Ωστόσο, η πρόθεση του Πεκίνου να μπει δυναμικά στο τραπέζι, έστω και σε ρόλο διαμεσολαβητή ή ειρηνευτή, προκαλεί διεθνή ανησυχία – αλλά και διπλωματική κινητικότητα
Σχετικά Νέα
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει «νέες ιδέες» για εκεχειρία
Αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους.
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.