Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 20th, 2016

Die Linke: Συνυπεύθυνη η Μέρκελ και για την άνοδο του εθνικισμού και για το Brexit

fahne_dielinke_680x400H Σάρα Βάγκενκνεχτ θεωρεί την εισαγωγή του ευρώ λάθος, διότι «διέσπασε την Ευρώπη » και γι΄ αυτό χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση. Εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση, τότε θα πρέπει μεμονωμένες χώρες να εγκαταλέιψουν την ευρωζώνη και πρώτη θα είναι η Ιταλία, είπε η η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, σε συνέντευξή της στην έγκυρη εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

Κατά τη Γερμανίδα πολιτικό το κράτος οφείλει γενικώς να παρεμβαίνει περισσότερο στην οικονομία. Εάν ήταν η ίδια καγκελάριος θα ενίσχυε το ρόλο του κράτους: «Yπάρχουν ζωτικοί τομείς τους οποίους πραγματικά οφείλουμε να τους εξαιρέσουμε από την αγορά όπως είναι λ.χ. η παιδεία και η υγεία», τόνισε η Βάγκενκνεχτ.

Αντιθέτως επέκρινε την γερμανική κυβέρνηση διότι με την οικονομική της πολιτική φροντίζει ιδιαίτερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κανείς δεν θα έδινε τα λεφτά του στην Deutsche Bank, εάν δεν γνώριζε «ότι το κράτος δεν θα την αφήσει ποτέ να πτωχεύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το προσφυγικό η Σάρα Βάγκενκνεχτ εκφράστηκε κατά ενός ανώτατου ορίου υποδοχής, τουλάχιστον για όσους διώκονται πολιτικά. Παρ΄ όλα αυτά οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες και η μεγαλύτερη εισροή μεταναστών αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας και κατοικίας με αποτέλεσμα να υποφέρουν περισσότερο οι φτωχότεροι. Τους φόβους τους πρέπει να τους λάβει κανείς σοβαρά υπόψη. Στις πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια το κόμμα της έχασε ψήφους και διότι οι πολίτες «το εξέλαβαν ως κόμμα των προσφύγων».

Η Γερμανίδα πολιτικός κατηγόρησε την Αγγελα Μέρκελ για συνενοχή στην ενίσχυση του (λαϊκιστικού, αντιευρωπαϊκού και ξενοφοβικού) κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αλλά και για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος : «Η Μέρκελ είναι φυσικά συνυπεύθυνη για το Brexit λόγω των μονομερών πρωτοβουλιών της και της γερμανικής υπεροψίας αλλά και για τήν ενίσχυση του εθνικισμού σε άλλες χώρες».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo