Διχάζει την ΕΕ ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός

Μετά από μια δύσκολη πρώτη ημέρα με το Brexit οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που θεωρητικά θα δώσει στην Ένωση τη δυνατότητα να δαπανήσει έως 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027.

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια συμφωνία όχι μόνο τώρα αλλά και για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την πρόταση που εκπόνησε η Φινλανδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει χρηματοδοτική ικανότητα μεταξύ του 1,03% και 1,08% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να δαπανήσει μεταξύ 1 και 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ για επτά χρόνια, στον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το έγγραφο πάντως που έχει στην κατοχή του τo Reuters περιλαμβάνει προτάσεις λιγότερο φιλόδοξες από τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επιδιώκει έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ. Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ακόμη μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΠ . Η φινλανδική πρόταση είναι μια μέση λύση καθώς κινείται πάνω από το ανώτατο όριο του 1% που θέτει η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ.

Η λύση της Φινλανδίας έχει απογοητεύσει τα περισσότερα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, προβλέποντας χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Η φινλανδική πρόταση μειώνει τις δαπάνες για τους αγρότες και τις φτωχότερες περιφέρειες. Η Γερμανία αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες που προτείνουν έναν «μαζεμένο» προϋπολογισμό υποστηρίζουν ότι, λόγω του Brexit, θα πληρώνουν περισσότερα για τα ταμεία της ΕΕ, ακόμη και με ανώτατο όριο 1%, επειδή θα πρέπει να αντισταθμίσουν την απώλεια από το διαζύγιο με τη Βρετανία. Αντιθέτως οι χώρες της ανατολικής αλλά και της νότιας Ευρώπης επιδιώκουν έναν πιο γενναιόδωρο προϋπολογισμό και δεν είναι ικανοποιημένες με τις περικοπές που προτείνει η Φινλανδία σε τομείς όπως η γεωργία για παράδειγμα.

Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κανόνες που θα αναστέλλουν τη χρηματοδότηση προς τα κράτη- μέλη αν παραβιάζονται κανόνες για το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία των δικαστών, θέματα που αποτελούν κόκκινο πανί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα