Διαβεβαιώσεις Ρωσίας σε Ουγγαρία για την παροχή φυσικού αερίου

Η Ρωσία έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουγγαρία και ότι η Gazprom θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, σύμφωνα με το Reuters.

Ως απάντηση της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στη δανική Orsted και στη Shell Energy για το συμβόλαιό της για την προμήθεια αερίου στη Γερμανία.

Επίσης, διέκοψε τις προμήθειες στον ολλανδικό έμπορο φυσικού αερίου GasTerra μαζί με τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, επειδή αρνήθηκαν να καταβάλουν πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος πληρωμών.

Ο Szijjarto δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Alexander Novak τον διαβεβαίωσαν αμφότεροι σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ουγγαρίας που ορίζονται στη σύμβασή της.

Βάσει της συμφωνίας με την Gazprom που υπογράφηκε πέρυσι, η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας της με τη Ρωσία και επιπλέον 1 bcm μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία ισχύει για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των ποσοτήτων μετά από 10 χρόνια.

Ο Szijjarto δήλωσε επίσης σήμερα ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, είναι σταθερή και ότι οι αποστολές φυσικού αερίου φθάνουν καθημερινά σύμφωνα με τη σύμβαση, μα βάση το χρονοδιάγραμμα και χωρίς διακοπές.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη υπολείπονταν της ζήτησης την Παρασκευή, καθώς η Ιταλία και η Σλοβακία ανέφεραν ότι έλαβαν λιγότερες από τις μισές από τις συνήθεις ποσότητες μέσω του αγωγού Nordstream 1, ο οποίος διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία προς τη Γερμανία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των ροών ρωσικών αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να προετοιμαστεί για την επόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει ή ακόμη και να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα