Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Το πρόγραμμα και οι κρίσιμες συναντήσεις

Στο Βερολίνο έχει στραμμένο το «βλέμμα» η Αθήνα όπου το μεσημέρι, στις 15.10 θα αρχίσει με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων η Διάσκεψη για την Λιβύη.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.

Στις 13:15 η γερμανίδα Καγκελάριος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Που θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες

Ο ξένος Τύπος αναφέρεται στο σημερινό σχέδιο ψηφίσματος της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι χώρες που θα συμμετέχουν, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Πρόκειται για έγγραφο του ΟΗΕ στο οποίο αποτυπώνονται οι στόχοι της συνάντησης την Κυριακή.

Στην «προτεραιότητα στην εκεχειρία και στη δρομολόγηση πολιτικής λύσης» θα στοχεύσουν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη χώρες. Ακόμη θα ζητηθεί να σταματήσουν όλα τα στρατιωτικά κινήματα που υποστηρίζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξεκινώντας από την αρχή της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου. Επίσης, θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο ρόλος Σάρατζ και Χάφταρ

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Ερντογάν: Δεν φεύγουμε από τη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, προκλητικός είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί σε θέση ισχύος μεταξύ των μεγάλων «παιχτών» στην περιοχή, τόνισε μεταξ΄’υ άλλων ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου της παραδοθούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και μέχρι να αποκτήσει μια νόμιμη διοίκηση ο λιβυκός λαός». «Με τη συμφωνία που συνομολογήσαμε με τη Λιβύη στη Μεσόγειο δημιουργήσαμε μια εξίσωση που εξέπληξε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα