Διαπραγμάτευση Ισραήλ – Χαμάς μέσω Κατάρ για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση πυρός, επιδιώκουν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ , σύμφωνα με σημερινό, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η συμφωνία που επεξεργάζεται το Κατάρ – η οποία συντονίζεται με την συνεργασία των ΗΠΑ – περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς της Γάζα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Χαμάς έχει συμφωνήσει με τις γενικές γραμμές αυτής της συμφωνίας, αλλά το Ισραήλ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες.

Αν τελικά και τα δύο μέρη συμφωνήσουν, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ισραήλ

Ήχησαν νωρίτερα οι σειρήνες στο Ισραήλ, καθώς ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς στα σύνορα με τη Γάζα, οι οποίες και αναχαιτίστηκαν από το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, ή ελληνιστί «Σιδηρούς Θόλος». Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε ένα κομμάτι της ρουκέτας που έχει πέσει στον αυτοκινητόδρομο μετά την αναχαίτιση. «Ακριβώς πάνω από τα τηλεοπτικά συνεργεία έγινε η αναχαίτιση» μεταδίδει ο απεσταλμένος.

Όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, μέλη της Χαμάς, βγήκαν από κάποιο τούνελ για να πετάξουν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος και η απάντησή τους ήταν άμεση προς τα σημεία απ΄όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

«Βλέπουμε τη σφοδρότητα των χτυπημάτων αυτή τη στιγμή, το σφυροκόπημα και από τις χερσαίες δυνάμεις, από τα άρματα μάχης, καθώς επίσης και από την αεροπορία που έχει χτυπήσει με πυραύλους ακριβείας αλλά και με το πυροβολικό. Αμέσως τρέξαμε προς το καταφύγιο όλοι οι συνάδελφοι που βρισκόμαστε εδώ από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης ανά τον κόσμο» λέει ο απεσταλμένος και συμπληρώνει «Μπήκαμε μέσα. Ακριβώς από πάνω μας, έγινε η αναχαίτιση και στη συνέχεια αφού πέρασε ο συναγερμός βγήκαμε ξανά έξω για ζωντανή σύνδεση».

πηγή: Reuters, ertnews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα