Site icon The Indicator

Διακοπή στο 3ήμερο σερί κερδών για το πετρέλαιο – “Άλμα” 4,4% για το WTI τον Απρίλιο

Μεικτή εικόνα για τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να διακόπτει ένα τριήμερο σερί κερδών την Παρασκευή. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση έκλεισε σε θετικό έδαφος, καθώς οι φόβοι για τις προμήθειες από τη Ρωσία υποσκέλισαν τις επιπτώσεις στη ζήτηση από τα lockdown στην Κίνα.

Το πετρέλαιο ξεκίνησε ανοδικά “αφού αυξάνεται η πιθανότητα επιβολής ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού η Γερμανία φαίνεται πως παύει να αντιτίθεται σε αυτό τομέτρο”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.

“Αυτή η αλλαγή στάσης δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Χάμπεκ δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Γερμανία εισάγει πλέον μόνο το 12% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

“Οι Γερμανοί εκπρόσωποι στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήραν την Πέμπτη τις αντιρρήσεις τους για ένα πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές προμήθειες, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στο Βερολίνο αρκετός χρόνος για να βρει εναλλακτικές προμήθειες”, ανέφερε την Πέμπτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, οι τιμές του ντίζελ έχουν εκτοξευθεί εν μέσω των περιορισμένων προμηθειών αποσταγμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σημείωσε ο Fritsch. Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, έναντι προβλέψεων για μείωση μόλις 100.000 βαρελιών.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο Ιουνίου του Brent ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,6% ή 1,75 δολάρια στα 109,34 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate είδε το δικό του συμβόλαιο Ιουνίου να υποχωρεί κατά 0,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 104,69 δολάρια το βαρέλι.

Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI ενισχύθηκε κατά 2.6%, ενώ ακόμα καλύτερη ήταν η μηνιαία επίδοσή του με κέρδη 4,4% τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής οικονομικών της Wood Mackenzie, Yanting Zhou, εκτίμησε πως “η μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου πρόκειται να συνεχιστεί, με φόντο το ενδεχόμενο περισσότερων και πιο εκτεταμένων lockdowns στην Κίνα από τον Μάιο και μετά, που θα πιέσουν καθοδικά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, αλλά και τις τιμές”.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα επίπεδα της ζήτησης δείχνουν να αντισταθμίζονται από την πρόθεση του ΟΠΕΚ+ να μην αυξήσει την παραγωγής του στην επερχόμενη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου, όπως έχουν αναφέρει πηγές στο Reuters.

Άλλωστε, σύμφωνα επίσης με το Reuters που επικαλείται έγγραφο του υπ. Οικονομίας της Ρωσίας, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας ενδέχεται να μειωθεί έως και 17% το 2022.

Την ίδια ώρα, ανάλυση της Barclays εκτιμά ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα θα ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, πυροδοτώντας ήπια ύφεση.

Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, λόγω της μεγάλης εξάρτησης των χωρών της ΕΕ από τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου και το φυσικό αέριο, τυχόν περιορισμοί των ροών θα ασκούσαν περαιτέρω πίεση στις τιμές της ενέργειας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε εφαρμογή δελτίου ενέργειας.

Exit mobile version