Διαδηλωτές καταγγέλλουν χρήση ηχητικού όπλου σε συγκέντρωση στη Σερβία και ζητούν έρευνα: Ήταν σαν ήχος από την κόλαση

Η πίεση προς τη σερβική κυβέρνηση αυξάνεται με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ένα απαγορευμένο ηχητικό όπλο εναντίον ειρηνικού πλήθους κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση που ζητά ανεξάρτητη έρευνα – με νέα πλάνα να προσθέτουν στις αυξανόμενες εικασίες γύρω από την τακτική της διάλυσης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 15ης Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Βελιγράδι.

Στο βίντεο φαίνονται οι διαδηλωτές να κρατούν σιωπηλά τα κινητά τους τηλέφωνα, όταν ξαφνικά ακούγεται ένας ήχος και το πλήθος αρχίζει να τρέχει πανικόβλητο, σύμφωνα με το Sky News.

Η υποτιθέμενη χρήση του ηχητικού όπλου έγινε κατά τη διάρκεια 15λεπτης σιγής προς τιμήν των θυμάτων της καταστροφής στο Νόβι Σαντ, όταν κατέρρευσε ένα τσιμεντένιο στέγαστρο σε σιδηροδρομικό σταθμό, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.

Τα ηχητικά όπλα, τα οποία είναι παράνομα στη Σερβία, εκπέμπουν ηχητικά κύματα που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως ζάλη, σοβαρούς πονοκεφάλους, οξύ πόνο στα αυτιά, αποπροσανατολισμό, ρήξη τυμπάνου ή ακόμη και μη αναστρέψιμη βλάβη της ακοής, σύμφωνα με το Sky News.
«Σαν ήχος από την κόλαση»

Ο Ίλιτς Σούντεριτς, ο οποίος βρισκόταν στο συλλαλητήριο, δήλωσε ότι ήταν «ήσυχα και ειρηνικά και τότε ακούσαμε κάτι που δεν μπορούσαμε να δούμε… σαν έναν ήχο που κυλούσε προς το μέρος μας».

Ήταν, είπε, «ένας ήπιος ήχος που διήρκεσε μόνο 2-3 δευτερόλεπτα αλλά πολύ ασυνήθιστος και πολύ τρομακτικός, σαν ήχος από την κόλαση». «Πηγαίνω σε διαμαρτυρίες εδώ και 30 χρόνια, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Η διάψευση και το ηχητικό κανόνι

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο όπλο στην ειρηνική διαμαρτυρία υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «ψέματα».

Είπε ότι τέτοιες κατηγορίες αποτελούν μέρος ενός υποτιθέμενου δυτικά ενορχηστρωμένου σχεδίου για την ανατροπή του, σύμφωνα με το AP.

«Εάν υπήρχε έστω και ένα στοιχείο ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον διαδηλωτών, τότε δεν θα ήμουν πλέον πρόεδρος», δήλωσε.
Η αστυνομία, ο στρατός και η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Σερβίας, η BIA, αρνήθηκαν αρχικά ότι είχαν στην κατοχή τους την αμερικανικής κατασκευής ηχητικό κανόνι μεγάλης εμβέλειας (LRAD), που είναι παράνομο στη Σερβία και σε ορισμένες άλλες χώρες. Όταν τους παρουσιάστηκαν φωτογραφίες της συσκευής που ήταν τοποθετημένη σε ένα εκτός δρόμου όχημα και αναπτύχθηκε στη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι είχαν στην κατοχή τους ένα ηχητικό όπλο, αλλά επέμειναν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών.

Πολλοί που βρίσκονταν στο πλήθος παραπονέθηκαν αργότερα για πονοκεφάλους, σύγχυση, πίεση στα αυτιά ή ναυτία.

Ο Σάσα Τσούρτοβις, ένας 23χρονος φοιτητής πολιτικών επιστημών από το Βελιγράδι, περιέγραψε τον ήχο ως ένα «τζετ που πέρασε, σαν κάποιο είδος ανέμου». Είπε ότι δημιούργησε πανικό: «Ένας νεαρός δίπλα μου έσπασε το πόδι του».

Ο 23χρονος είπε ότι αισθανόταν ναυτία όλη την ημέρα μετά τη διαδήλωση. Η Ίλιτς Σούντεριτς είπε ότι ένιωσε πίεση στο κεφάλι και τα αυτιά της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα