Διαδηλώσεις στον Ισημερινό: Εκατοντάδες αυτόχθονες έφθασαν στην πρωτεύουσα

Συνεχίζοντας να αψηφούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, εκατοντάδες αυτόχθονες μπήκαν χθες Κυριακή στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου άρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι ιθαγενείς μπήκαν στην πόλη με φορτηγά, με αυτοκίνητα, ή με τα πόδια, παρά την κατάσταση εξαίρεσης που κήρυξε ο αρχηγός του κράτους σε τρεις επαρχίες, ανάμεσά τους αυτή όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα.

Ο κ. Λάσο αποφάσισε την επιβολή του μέτρου στην –ανεπιτυχή μέχρι τώρα– προσπάθειά του να τερματίσει τις διαδηλώσεις, που έχουν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια, αποκλεισμούς δρόμων, αιχμαλωσίες αστυνομικών και σοβαρά προβλήματα για τη βιομηχανία του πετρελαίου και για τους παραγωγούς λουλουδιών, βασικού εξαγωγικού προϊόντος του Ισημερινού.

Κι άλλοι διαδηλωτές κινούνται προς την πόλη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις που άρχισαν την περασμένη Δευτέρα, με δέκα αιτήματα, ιδίως να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, να αναδιαρθρωθούν δάνεια που έχουν λάβει αγρότες και να φρενάρει η επέκταση των βιομηχανιών του πετρελαίου, των μεταλλείων και των ορυχείων στη χώρα.

Ο κ. Λάσο, αν και απορρίπτει το αίτημα για την μείωση των τιμών του ντίζελ και της βενζίνης, διαβεβαιώνει πως θέλει διάλογο και ανακοίνωσε κάποια μέτρα για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κυρίως επιδότηση των λιπασμάτων, αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και την παιδεία στις κοινότητες των αυτοχθόνων και ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια ύψους ως και 3.000 δολαρίων.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, αν και αναγνωρίζει πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο πρόεδρος θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αντιτείνουν πως δεν επιλύουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

“Ήρθαμε να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που πλήττει τους φτωχούς ολοένα περισσότερο”, τόνισε ο πρόεδρος της CONAIE, ο Λεωνίδας Ίσα, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ισημερινός δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, προβλήματα που γιγαντώθηκαν αφότου χτυπήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Τον Δεκέμβριο, η φτώχεια έπληττε το 27,7% του πληθυσμού, η ακραία φτώχεια το 10,5%. Οι αγροτικές περιοχές στις επαρχίες είναι οι πιο ευάλωτες.

Το υπουργείο Παραγωγής υπολόγισε ότι οι διαδηλώσεις προκάλεσαν ως την Παρασκευή ζημία ύψους 50 εκατ. δολαρίων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroecuador ανέφερε πως έχει μεγάλα απολεσθέντα έσοδα, καθώς παρακωλύεται η παραγωγή 27.700 βαρελιών αργού ημερησίως.

Η κυβέρνηση ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στο Κίτο, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως προχώρησε σε επίταξη του Οίκου του Πολιτισμού, κέντρου των αυτοχθόνων στην πρωτεύουσα, που θα μετατραπεί σε βάση ελέγχου των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Ανέφερε πως “επέδωσε ειδοποίηση για την επίταξη” του κέντρου “δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης”.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος Λάσο δήλωνε ότι “έχει δεσμευτεί” να “υπερασπιστεί την πρωτεύουσα και τη χώρα”: “Αυτό με υποχρεώνει να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πιτσίντσα, στην Ιμπαμπούρα και στην Κοτοπάξι από τα μεσάνυχτα” (τοπική ώρα· στις 08:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), είπε κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Το μέτρο επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή της τάξης, να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στις διαδηλώσεις έχουν τραυματιστεί αρκετές δεκάδες άνθρωποι και έχουν συλληφθεί επίσης δεκάδες.

Στον Οίκο του Πολιτισμού λειτουργούν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσείο και βιβλιοθήκη. Είχε υποδεχθεί χιλιάδες ιθαγενείς το 2019, στις διαδηλώσεις με αίτημα και τότε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, που όμως αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια με 11 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες.

“Η αστυνομία και στρατιωτικοί μπήκαν στο κτίριο”, το οποίο τελεί “υπό πολιορκία”, ανέφερε ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού, ο Φερνάντο Σερόν, καταγγέλλοντας πως ο Οίκος του Πολιτισμού “έπεσε στα χέρια του αστυνομικού τρόμου” και προσθέτοντας ότι πλέον “ζούμε σε δικτατορία”.

Η CONAIE, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει στις διαδηλώσεις του 2019 και είχε συμμετάσχει επίσης στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που ανέτρεψαν τρεις προέδρους από το 1997 ως το 2005, έχει ξεκαθαρίσει πως εννοεί να συνεχίσει την κινητοποίηση ωσότου εισακουστούν τα αιτήματά της.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, με το οποίο έχουν ενωθεί φοιτητές και εργάτες, απέκλεισε τις δύο κυριότερες αγορές του Κίτο και οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα