Διαδηλώσεις στη Κούβα: Τουλάχιστον 140 άτομα αγνοούνται ή έχουν συλληφθεί από το καθεστώς

Τουλάχιστον 140 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και μια ρεπόρτερ ισπανικής εφημερίδας από το καθεστώς της Κούβας μετά τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες με τον πρόεδρο της χώρας Μιγκέλ Ντίας Κάνελ να κατηγορεί εκ νέου τις ΗΠΑ για υποκίνηση των κινητοποιήσεων.

Στους δρόμους της Αβάνας έχει επανέλθει μια σχετική ηρεμία σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αν και υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί την Κυριακή.

«Τις ταραχές υποδαυλίζει μια μειονότητα αντεπαναστατών» δήλωσε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε ένα άνω των τεσσάρων ωρών τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ επέρριψε την ευθύνη σε μισθοφόρους χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ.

«Δεν υπήρξε κοινωνική αναταραχή στην Κούβα. Υπήρξαν που προκλήθηκαν από μία εκστρατεία επικοινωνίας, που προετοιμαζόταν για πολύ καιρό, με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, χρήση εργαστηρίων και τεχνολογικών πλατφορμών, που χρηματοδότησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Ροντρίγκεζ.

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, η Αβάνα προχώρησε σε συλλήψεις εκατοντάδων ατόμων και ακτιβιστών, ενώ έκλεισε και τα κοινωνικά δίκτυα για να σταματήσει η διάδοση ειδήσεων και η πληροφόρηση. Ακόμη και το σήμα των κινητών έπεφτε διαρκώς.

Όμως, δύσκολα σταματά το κύμα διαμαρτυρίας μετά από δεκαετίες ανέχειας και καταπίεσης, λένε οι χιλιάδες Κουβανοί που έχουν βρει καταφύγιο ακριβώς απέναντι από το νησί τους, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για να γλυτώσουν από το καθεστώς Κάστρο. Η αποκαλούμενη και μικρή Αβάνα πλημμύρισε με μετανάστες από την Κούβα

Χιλιάδες διαδηλωτές από την Αβάνα ως το Σαντιάγο κατέβηκαν στους δρόμους την Κυριακή στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κούβα εδώ και δεκαετίες. Αυτοί διαμαρτύρονταν κατά της δεινής οικονομικής κρίσης στη χώρα και διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά πολλοί προχώρησαν κι άλλο, ζητώντας το τέλος του κομμουνισμού και φώναζαν «Ελευθερία»

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η Κούβα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που οδήγησε κάποια νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε μια χώρα που είναι υπερήφανη για το υγειονομικό της σύστημα.

Η Ισπανία ζητά την απελευθέρωση της δημοσιογράφου της ABC
Στο μεταξύ ζήτημα έχει ανακύψει και με την σύλληψη μιας ανταποκρίτριας της εφημερίδας ABC η οποία κρατείται από τις αρχές της Κούβας. Η εφημερίδα είπε ότι η σύλληψή της είναι «εντελώς απαράδεκτη», ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της. Η Μαδρίτη ζήτησε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες την άμεση απελευθέρωσή της δημοσιογράφου μέσω ενός tweet, λέγοντας ότι, «Η Ισπανία υπερασπίζεται το δικαίωμα σε ελεύθερες και ειρηνικές διαδηλώσεις και ζητά από τις κουβανικές αρχές σεβαστούν αυτό το δικαίωμα. Υπερασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας
Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της εκφράζει ανησυχία σχετικά με καταγγελίες που έλαβε για «διακοπές στο ίντερνετ, αυθαίρετες συλλήψεις, υπερβολική χρήση βίας», κάνοντας λόγο ακόμα και για πυρά της αστυνομίας κατά διαδηλωτών».

Η οργάνωση Kentik ανακοίνωσε επίσης ότι κατέγραψε διακοπές της σύνδεσης στο Ίντερνετ διάρκειας περίπου 30 λεπτών σε όλη τη χώρα την Κυριακή, την Δευτέρα και την Τρίτη.

Έκκληση ΟΗΕ για σεβασμό δικαιωμάτων
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και των ειρηνικών συναθροίσεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές από την Αβάνα μέχρι το Σαντιάγο κατέβηκαν στους δρόμους την Κυριακή στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.

Αφορμή για το ξέσπασμα του κύματος διαμαρτυρίας αποτέλεσε η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και η αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Μενέντεζ: Ο Ντιάζ-Κανέλ είναι δικτάτορας όπως και οι Κάστρο
Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος κατάγεται από το νησί της Καραϊβικής και είναι φανατικός πολέμιος του κομμουνισμού δήλωσε με αφορμή τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις ότι οι πολίτες της χώρας πρέπει να έχουν δικαίωμα στην επιλογή.

Μιλώντας σε αμερικανικά μέσα, ο γνωστός γερουσιαστής δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει αναφανδόν να υποστηρίξει τα αιτήματα του λαού της Κούβας, ασκώντας παράλληλα κριτική στη διακυβέρνηση Ομπάμα η οποία είχε επιλέξει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Αβάνα. «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις πολιτικές Ομπάμα. Το έχω ξαναπεί. Έχω υποβάλλει τις προτάσεις μου στην κυβέρνηση και περιμένω απαντήσεις. Οι άνθρωποι της Κούβας δικαιούνται μια καλύτερη ζωή. Μην ξεχνάμε ότι ο σημερινός πρόεδρος ο Ντιάζ-Κανέλ δεν έχει καμία διαφορά με τους Κάστρο, είναι βγαλμένος από το ίδιο καλούπι».

Χιλιάδες διαδηλωτές από την Αβάνα ως το Σαντιάγο κατέβηκαν στους δρόμους την Κυριακή στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κούβα εδώ και δεκαετίες. Αυτοί διαμαρτύρονταν κατά της δεινής οικονομικής κρίσης στη χώρα και διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά πολλοί προχώρησαν κι άλλο, ζητώντας το τέλος του κομμουνισμού και φώναζαν «Ελευθερία».

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η Κούβα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που οδήγησε κάποια νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε μια χώρα που είναι υπερήφανη για το υγειονομικό της σύστημα.

Μήνυμα Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας
Από την Ουάσινγκτον χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας που θαρραλέα διεκδικεί το δικαίωμά του στις ειρηνικές διαμαρτυρίες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Κουβανοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιρρίπτουν την ευθύνη για τις διαδηλώσεις στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό λάθος επειδή θα έδειχνε ότι απλώς δεν ακούνε τις φωνές και την βούληση του κουβανικού λαού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η οικονομία της Κούβας έχει χτυπηθεί, μεταξύ άλλων, λόγω της μείωσης των τουριστικών αφίξεων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Επιπλέον, οι εξαγωγές ζάχαρης πήγαν πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο φέτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα