Διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Συρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της ισραηλινής κυριαρχίας στο κατεχόμενο και προσαρτημένο (από το Ισραήλ) τμήμα των Υψιπέδων Γκολάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διάταγμα που αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή που κατέλαβε το 1967 το εβραϊκό κράτος και την οποία προσάρτησε το 1981. Ο ΟΗΕ δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση αυτή.

Η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε από χθες «μια βίαιη επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας.

Σήμερα Τρίτη, Σύροι κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αμερικανική απόφαση στη Χομς (κεντρική Συρία), την Καμισλί και τη Χασάκα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που τελεί υπό κουρδική διοίκηση, στο Χαλέπι (βόρεια), στην Ντέιρ Έζορ (ανατολικά), στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στα προπύργια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, Λαττάκεια και Ταρτούς (δυτικά) σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του προέδρου καθώς και συριακές και παλαιστινιακές σημαίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η πλευρά που έλαβαν αναίσχυντα οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ του Ισραήλ δεν θα αλλάξει τη συριακή ταυτότητα του Γκολάν», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Ιμάντ Σάρα στη συριακή κρατική τηλεόραση στη διάρκεια της διαδήλωσης στη Δαμασκό.

«Το Γκολάν είναι αραβικό και συριακό είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, ο Μοχάμαντ Σααμπάν, στο Χαλέπι.

«Η Αμερική είναι τώρα ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός των Αράβων», αναφέρεται σε μια διακήρυξη που διάβασε μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Δαμασκού εκπρόσωπος του συριακού δικηγορικού συλλόγου, σύμφωνα με πλάνα της κρατικής τηλεόρασης. Στη Χάμα (κεντρική Συρία) οι δικηγόροι διέκοψαν τις δίκες για μία ώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το Sana.

Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι της Δαμασκού, καθώς και πολλά αραβικά κράτη απέρριψαν την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι προγραμματισμένες από καιρό, κεκλεισμένων των θυρών, διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δύναμη του ΟΗΕ (Fnuod) που έχει αναπτυχθεί στα Υψίπεδα Γκολάν αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, κατά τη δημόσια, μηνιαία σύνοδο του Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή τα μέλη του σώματος αυτού του ΟΗΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν την αμερικανική απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Σχετικά Νέα