Διαδηλώσεις με… μάνατζερ και προειδοποιητικά SMS στους πολίτες – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει την προαναγγελία μίας συγκέντρωσης τουλάχιστον 48 ώρες πριν την πραγματοποίησή της, ενώ τα βασικά του σημεία «πατούν» πάνω στη νομοθετική πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Γιώργος Καμίνης το 2012 με βασική φιλοσοφία ότι οι συμμετέχοντες σε μία δημόσια συγκέντρωση, δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για την ειρηνική διεξαγωγή της και τη μη διατάραξη της κοινωνικόοικονομικής ζωής της πόλης.

Χρυσοχοΐδης: Κάθε δέκα λεπτά θα περνούν αστυνομικοί από κάθε γειτονιά

Ακόμη στην πρόταση της κυβέρνησης προβλέπεται ο ορισμός του «υπεύθυνου συνάθροισης», αλλά και ειδικού εντεταλμένου της Αστυνομίας στον οποίο θα απευθύνεται. Παράλληλα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η πρόβλεψη για «αναλογική κατάληψη δημόσιου χώρου», ώστε αυτή να μην είναι δυσυνάλογη ούτε με το μέγεθος της διαδήλωσης, ούτε όμως, με τα σημεία που θα περάσει, αλλά και τις συνθήκες της συγκεκριμένης ημέρας. Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα διάλυσης της συγκέντρωσης με δικαστική παρέμβαση, αλλά και η ενημέρωση του κοινού πριν και κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης. Το τελευταίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αφορά μία εφαρμογή παρόμοια με αυτή του 112 που θα ενημερώνει για την κίνηση στους δρόμους και θα δίνει οδηγίες στους πολίτες ποια σημεία να αποφεύγουν. Τέλος προβλέπονται αστικές και ποινικές ευθύνες για τον υπεύθυνο της συνάθροισης.

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» προανήγγειλε ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Συνήγορο του Πολίτη

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα