Διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στη Γερμανία

Φιλοπαλαιστινιακές πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε σε πολλές γερμανικές πόλεις, με την κυβέρνηση αλλά και ισλαμικές οργανώσεις να καταδικάζουν αντισημιτικά συνθήματα.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την ετήσια «Ημέρα της Νάκμπα»: Όπως γράφει η Deutsche Welle, μόνο στο Βερολίνο έχουν ανακοινωθεί για το απόγευμα τρεις πορείες διαμαρτυρίας. Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, όπως η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας. Εκτός αυτού θα παρεμβαίνει και στην περίπτωση που διαδηλωτές φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα ή αν θα καίγονται ισραηλινές σημαίες.

Κεντρικό ρόλο σε αυτές τις διαδηλώσεις διαδραματίζει η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Σε φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών καιγόντουσαν ισραηλινές σημαίες και ακούγονταν συνθήματα όχι μόνο κατά του Ισραήλ αλλά και κατά των Εβραίων.

Τα περιστατικά καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως δήλωσε, ο καθένας έχει στη Γερμανία το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ. Συνιστά όμως κατάχρηση του δικαιώματος διαδήλωσης όποιος το εκμεταλλεύεται για να εκφράσει το μίσος του κατά των Εβραίων. «Αντισημιτικές εκδηλώσεις δεν θα ανεχθεί η Δημοκρατία μας», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάϊερ και πολιτικοί διάφορων κομμάτων όπως η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ που μαζί με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης παραβρέθηκε χθες το βράδυ σε θεία λειτουργία σε συναγωγή του Βερολίνου. Αντιεβραϊκά συνθήματα και επιθέσεις σε συναγωγές καταδίκασαν και ισλαμικές οργανώσεων. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων Γερμανίας, Αϊμάν Μαζίεκ, «όποιος ισχυρίζεται ότι ασκεί κριτική στο Ισραήλ με το να επιτίθεται σε συναγωγές και Εβραίους, επιτίθεται σε όλους μας.»

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα