Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ στο χωριό του Τσίπρα – Η μάχη του Κάμπου

Τα περιστατικά που σημειώνονται στις εκλογικές αναμετρήσεις ποικίλουν και είναι αυτά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο των δημοσιογράφων όσο και των πολιτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι «μάχες» μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών, ποιοι μένουν εκτός και ποιοι καταφέρνουν να περάσουν την πόρτα του Κοινοβουλίου… Άξιο προσοχής είναι και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα ακόμη και σε περιοχές που η λογική θα ήθελε τον έτερο διεκδικητή να είναι ο νικητής.

Άρτα

Ως «εξαιρετικά αρνητικό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις πρώτες του δηλώσεις την Κυριακή (21.05). Το αρνητικό αποτέλεσμα καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος ακόμη και στο χωριό από το οποίο κατάγεται ο πρόεδρος του κόμματος, τη Δημοτική Ενότητα Αθαμανίας.

Ειδικότερα, στη Δημοτική Ενότητα Αθαμανίας η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 40,87% (1.316 ψήφοι), έναντι του 35,40% που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ (1.140 ψήφοι). Να σημειώσουμε ότι σε όλο τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, η ΝΔ κυριάρχησε με 37,62 (2.147 ψήφοι) , έναντι 36,08% (2.059 ψήφοι) του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοναδική εξαίρεση η δημοτική ενότητα Θεοδωριάνων, μια περιοχή που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει για τις διακοπές του, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 39,07% (143 ψήφοι), έναντι 37,16% (136 ψήφοι) της ΝΔ.

Ιωάννινα

Ένα απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε η κάλπη στα Ιωάννινα. Η ιδιαίτερη αυτή συνθήκη εντοπίζεται στην κατανομή των εδρών. Ειδικότερα, αν και προηγείται η ΝΔ με διαφορά περίπου 14% του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει μια έδρα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δύο, την ώρα μάλιστα που τα ποσοστά του μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 και βάσει των αποτελεσμάτων έχασε πάνω από 11.000 ψήφους μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Τη μία έδρα από πλευράς ΝΔ κερδίζει ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ εκτός βουλευτικών εδράνων μένουν η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς που κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση.

Τις δύο έδρες του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνουν η Μερόπη Τζούφη και ο Ιωάννης Στέφος. Τις υπόλοιπες έδρες, δύο στον αριθμό, παίρνουν ο Γιάννης Τσίμαρης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Νικόλαος Έξαρχος από το ΚΚΕ.

Θεσπρωτία

Στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια Θεσπρωτίας την έδρα και αυτήν τη φορά κερδίζει η Νέα Δημοκρατία που εξέλεξε βουλευτή τον γιατρό Βασίλη Γιόγιακα με 8.615 ψήφους. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που είναι αναρτημένο στην επίσημη σελίδα της Βουλής, στην τελευταία κοινοβουλευτική του θητεία ήταν μέλος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Τρίκαλα

Την πρωτιά στα Τρίκαλα κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 45% και εξέλεξε βουλευτή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με 17.367 ψήφους.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ψήφοι που συγκέντρωσε η Μαρίνα Κοντοτόλη σε αυτήν την πρώτη της εκλογική μάχη. Άνθρωπος της αγοράς καθώς διατηρεί δική της επιχείρηση, και σύντροφος του Γιάννη Ραγκούση κατέκτησε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και κερδίζει τη βουλευτική έδρα.

Έτσι, το ζευγάρι θα είναι μαζί εκτός από τη ζωή και στα έδρανα της Βουλής, αφού και ο Γιάννης Ραγκούσης κατάφερε εκλεγεί στη Β’ Πειραιώς.

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξελέγη βουλευτής ο Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος έλαβε 5.716 ψήφους. Γιατρός στο επάγγελμα, πολιτικοποιημένος από τα μαθητικά του χρόνια, κοινωνικά ενεργός, ο Γιώργος Οικονόμου κατάφερε να ξεχωρίσει και να εισέλθει στη Βουλή. Είναι γιος του πρώην βουλευτή Τρικάλων και υφυπουργού Υγείας Χρήστου Οικονόμου και της Ρένας Οικονόμου.

Καρδίτσα

Σημαντική νίκη πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και στην Καρδίτσα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να τερματίζει πρώτος με 17.760 ψήφους. Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου της ΝΔ βρίσκεται ο Γιώργος Κωτσός.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Νίκος Μιχαλάκης και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρώτος σε σταυρούς προτίμησης είναι ο Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Λάρισα

Με διαφορά άνω των 20 μονάδων η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στη Λάρισα και καταλαμβάνει τρεις έδρες με τους Χρήστο Κέλλα, Καπετάνο Χρήστο και Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλαμβάνει δύο έδρες, με τους Βασίλη Κόκκαλη και Ιωάννη Καριπίδη να έχουν το προβάδισμα. Εκτός Βουλής έμεινε η Βαγενά – Κηλαηδόνη Άννα χήρα Λουκιανού, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου. Το 2012 διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισε το Β’ μνημόνιο και παρέμεινε ως ανεξάρτητη μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Στη συνέχεια προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη βουλευτής Λάρισας στις εκλογές του 2015. Μετά από τέσσερα χρόνια, το 2019, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Μαγνησία

Διπλάσιο είναι το ποσοστό που πέτυχε η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας, καταλαμβάνοντας τρεις έδρες. Πρώτος και με διαφορά είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ακολουθεί η Ζέττα Μακρή και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Χρήστος Μπουκώρος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ εκτός μένει η Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή, μετά και τη διαγραφή του γιατρού Νίκου Χαυτούρα, οποίος θεωρούταν φαβορί. Η απόφαση της Χαρ. Τρικούπη να θέσει εκτός ψηφοδελτίου το εν λόγω στέλεχος ήταν «για λόγους αρχής και πολιτικού ήθους». Ο Χαυτούρας ήταν ο άνθρωπος που γνωμάτευσε το «ιατρικό πρόβλημα» στον επιθεωρητή του ΟΣΕ μία ημέρα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα