Δεύτερη σερί ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Οι προσδοκίες των επενδυτών για εξεύρεση λύσεων στο Eurogroup, που αφορούν τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου -που θα ανακουφίσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες-, ενίσχυσε για δεύτερη συνεχή ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 2,79% και έκλεισε στις 10.356,70 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,12% στις 4.438,27 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 2,93% στις 5.704,25 μονάδες.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου. Ο ιταλικός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 2,19% στις 17.411,72 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,30% στις 7.002 μονάδες. Παράλληλα, ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 κέρδισε κατά 1,27% και διαμορφώθηκε στις 4.069,46 μονάδες.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Οργάνου, Μάριο Σεντένο, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών να λάβουν τολμηρές αποφάσεις. Στο Eurogroup υπάρχει η δυνατότητα έγκρισης ενός πακέτου μισού τρισ. ευρώ, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Σεντένο. «Αυτή δεν είναι η στιγμή για πολιτικούς χειρισμούς ρουτίνας. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων», έγραψε στο Twitter.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν αναλυτές της UBS, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα σπεύσουν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και αρχικές δημόσιες εγγραφές εντός του 2020. Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλει να καταστήσει μια «Λευκή Συμφωνία» (White Deal) για την υγειονομική περίθαλψη ως επίκεντρο του έργου της Κομισιόν.

 

Σχετικά Νέα