Δεύτερη ημέρα πτώσης για το Χρηματιστήριο

Με απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και κάτω από τις 920 μονάδες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, με τη βοήθεια επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων, αν και προσπάθησε να εισέλθει στον Σεπτέμβριο “με το δεξί”, τελικά δεν μπόρεσε να αμυνθεί έναντι στην κυριαρχία των πωλητών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 918,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 918,06 μονάδων (-0,55%) και 928,87 μονάδων (+0,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 21,3 εκατ. τεμάχια (στη Eurobank τα 19,9 εκατ.).

Δεύτερη ημέρα πτώσης για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,48%, στις 2.203,74 μονάδες, ενώ στο +0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.518,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 564,43 μονάδες.

Για ακόμη μία φορά το ΧΑ δείχνει αδύναμο να ξεπεράσει με αποφασιστικότητα τα υψηλά του έτους, τα οποία και αποτέλεσαν και υψηλά 19 μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αναδιπλώνεται εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα. Και το διακύβευμα που εγείρεται στην παρούσα φάση είναι να επιτραπεί η διόρθωση των τίτλων χωρίς να “διαταραχθεί” η παραμονή του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα.

Παραμένει η ζήτηση για τα ελληνικά assets

Μπορεί το ΧΑ να οδεύει προς την τέταρτη διάψευση των προσδοκιών μέσα σε τέσσερις μήνες για προσέγγιση των 950 μονάδων, όμως η ζήτηση για τα ελληνικά assets δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Και τούτο φάνηκε και στις σημερινές επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,9 δισ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ από τα 30ετή και ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα 5ετή ομόλογα.

Έτσι, αν και το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει τον “κακό εαυτό” του στα τρέχοντα επίπεδα, αυτή τη φορά οι συνθήκες ίσως ευνοήσουν τη διάσπαση των υψηλών έτους, που συμπίπτουν και με υψηλά 19 μηνών, ανοίγοντας τον δρόμο για συνέχιση της ανόδου. Τα επίπεδα έχουν ανακόψει τις αγοραστικές δυνάμεις ήδη τρεις φορές από τον Απρίλιο, με την αγορά να χρειάζεται σημαντικά αποθέματα ρευστότητας για να μπορέσει να διαπεράσει αυτόν τον σκόπελο.

Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις είναι θετικές, δεδομένης και της πορείας της αγοράς από τα χαμηλά του Ιουλίου των 830 μονάδων, αλλά και της αντοχής που δείχνει μέχρι τώρα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως έχουν εκδηλωθεί. Επίσης, η αφομοίωση των επιπέδων δείχνει να βαίνει καλώς την ώρα που το διεθνές κλίμα είναι εύθραυστο λόγω και των τελευταίων εξελίξεων με τους δείκτες τιμών καταναλωτή, που προφανώς επηρεάζουν τις νομισματικές αποφάσεις.

Θετικά τα μηνύματα από την οικονομία…

Πάντως, πέραν του trading, τα μηνύματα από τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας είναι ιδιαιτέρως θετικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε σήμερα ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2021 προς το 4%, βελτιώνοντας τις προσδοκίες για τη χρηματιστηριακή ατζέντα της Λ. Αθηνών. Θετικά, βέβαια, έχει λειτουργήσει και η δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσει την οικονομία ανοικτή στο σύνολο της, ειδικά στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι οι οποίοι είχαν υποστεί και τις σοβαρότερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, σημαντική ήταν και η βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και συγκεκριμένα την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000, όπως υπέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας PMI του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε άνοδο με βάση την αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση στις εισροές νέων παραγγελιών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι άνω του 2% απώλειες σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Σαράντη και Motor Oil δεν θα μπορούσαν να μην καθορίσουν την εικόνα της αγοράς, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Βιοχάλκο, Alpha Bank, Aegean, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Εθνική, Μυτιληναίος και Jumbo.

Στον αντίποδα, η Eurobank σήμερα ξεχώρισε με το +2,50% που σημείωσε, αλλά και με τα σχεδόν 30 εκατ. τεμάχια που διακίνησε, με την ΕΥΔΑΠ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ.

 

ΠΗΓΗ:capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα