Δεύτερη ημέρα κερδών για το χρυσό στις παρυφές των 1.800 δολαρίων

Ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκε ο χρυσός, επωφελούμενος της αποδυνάμωσης του δολαρίου και της υποχώρησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών τίτλων.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.798 δολάρια η ουγγιά έχοντας κερδίσει 15,6 δολ. ή 0,9%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι κέρδισε 2,6% και έκλεισε στα 22,922 δολ. η ουγγιά, το παλλάδιο ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2% στα 1.854 δολ. η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,6% στα 1.011 δολ. όπως και ο χαλκός που ενισχύθηκε κατά 1,1% στα 3,86 δολ. η λίβρα.

“Traders και επενδυτές παραμένουν πολύ νευρικοί με τα περίεργα θετικά σημεία των οικονομικών στοιχείων εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια έντονη παγκόσμια ύφεση, ιδιαίτερα με φόντο το παρατεταμένο lockdown της Κίνας που αναμένεται να επηρεάσει τη δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου”, αναφέρει ο Ρούπερτ Ρόουλινγκ της Kinesis Money.

Η Κίνα πάντως ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη άρση περιοριστικών μέτρων από τις αρχές της πανδημίας, ωστόσο σύμφωνα με τον Ρόουλινγκ οι επενδυτές “προσπαθούν να εκτιμήσουν τη θέση του χρυσού στο τρέχον περιβάλλον”.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, “μια παγκόσμια ύφεση με επακόλουθη στροφή προς τα επενδυτικά καταφύγια θα ωφελήσει τον χρυσό, όπως και μια Federal Reserve που θα αναγκαστεί να γίνει λιγότερο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων της”.

Ωστόσο, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι της “σπεύδουν για να δηλώσουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στο 5% για να τιθασεύσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Έτσι η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας δεν μοιάζει πλέον όσο τυπική είχε αρχίσει να φαίνεται”, προσθέτει.

Οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύτηκαν ως επί το πλείστον κάτω από τα 1.800 δολάρια σήμερα, αν και άγγιξαν το ενδοσυνεδριακά το υψηλό των 1.800,5 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε έναντι των συναλλαγματικών του αντιπάλων, με τον δείκτη δολαρίου DXY να σημειώνει πτώση 0,4% στις 105,11 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχώρησε κατά σχεδόν 8 μονάδες βάσης στο 3,4386%.

Υπενθυμίζεται ότι αποδυνάμωση του δολαρίου περιορίζει το κόστος ευκαιρίας για την κατοχή χρυσού, ενώ και μείωση των αποδόσεων των ομολόγων καθιστά πιο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο που δεν προσφέρει σταθερή απόδοση της επένδυσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα