Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν και τις σημερινές συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου δείχνει τάσεις υποχώρησης εν αναμονή των νέων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 452,08 μονάδες με πτώση 0,3%, έχοντας ανακάμψει πάντως από τα χαμηλά ημέρας όταν έφτασε έως και σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Ο τεχνολογικός τομέας που ήταν η “ατμομηχανή” της ανοδικής πορείας στις πρώτες ημέρες του 2023 υποχώρησε σήμερα κατά 0,4%, στα πλαίσια των γενικότερων τριγμών που προκάλεσε στις εταιρείες του χώρου παγκοσμίως το αδύναμο guidance που έδωσε χτες η Microsoft.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι κλάδοι της ενέργειας και της βιομηχανίας, ολοκληρώνοντας με πτώση 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.

Σε επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08% στις 15,081 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε επίσης ανεπαίσθητα κατά 0,09% στις 7.043 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 7.744 μονάδες με -0,16%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (μόλις -0,03%) στις 25.875 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε μικρές απώλειες 0,11% κλείνοντας στις 8.957 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν ξεκινήσει με μίνι ράλι το 2023, υπό τις ελπίδες ότι η Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι πλέον κοντά στο να πατήσουν φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Ωστόσο, οι εν λόγω ελπίδες έχουν αρχίσει να περιορίζονται τις τελευταίες ημέρες έπειτα από τα επιθετικά μηνύματα αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, που ίσως δείχνει ότι η ευρωτράπεζα διαθέτει μεγαλύτερα περιθώρια στις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στο ίδιο κλίμα άλλωστε, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να έχει ξεκινήσει το 2023 με περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού και βελτίωση του outlook.

Ειδικότερα, το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα σκαρφάλωσε στις 90,2 μονάδες από τις 88,6 του Δεκεμβρίου, ενώ παρέμεινε σε ανοδική τροχιά για τέταρτο διαδοχικό μήνα σκαρφαλώνοντας σε υψηλό από τον περασμένο Ιούνιο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα