Δεύτερη ευκαιρία για μια «νέα αρχή» ζήτησε ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ

Το εκλογικό δίλημμα ήταν το νέο στοιχείο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ετήσια διήμερη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο να ζητά εκλογές την δεδομένη στιγμή λόγω της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκπέμψει αίσθημα αυτοπεποίθησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις εκλογές, σημείωσε δε ότι ζητά την ψήφο των πολιτών για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δώσει την ευκαιρία σε μια προοδευτική κυβέρνηση να κάνει «μια νέα αρχή» για την χώρα με γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι της ελίτ την οποία εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός.

Στο οικονομικό πεδίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απευθύνθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στην μεσαία τάξη και τα επιμέρους ακροατήρια που την συνθέτουν (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι επιστήμονες, κλπ) παρουσιάζοντας προτάσεις και μέτρα, που ωστόσο δεν είναι καινούρια καθώς παρουσιάστηκαν την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επικαιροποιήθηκαν όπου χρειάστηκε και «ανασυσκευάστηκαν» για τις ανάγκες της ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χθες κατά την τρίωρη συνέντευξη Τύπου πως τα μόνιμα μέτρα που εξήγγειλε (πχ προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία) είναι κοστολογημένα και ανέρχονται σε 1,8δις ευρώ, ενώ για τα έκτακτα μέτρα όπως η διαγραφή ιδιωτικού χρέους τόνισε ότι ανέρχονται σε 1,7 δις άπαξ, είναι δε μέτρα που συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας.

Στην χθεσινή του συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε

· Να διαλύσει την καχυποψία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τις εκλογές, επιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές – το εκλογικό δίλημμα που έθεσε απαντώντας στον πρωθυπουργό ήταν «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με απλή αναλογική ή εκλογικές περιπέτειες κι εκβιασμοί». Αιτιολόγησε (ξανά) την επιλογή να μην ζητά εκλογές εν μέσω πανδημίας ως απόρροια της υπεύθυνης αντιπολιτευτικής του στάσης – την οποία δεν είχε ο Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από την εκλογή του στην αρχηγία και μετά ζητούσε εκλογές. «Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα γίνω Μητσοτάκης» είπε χθες και πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και τολμά ας τις προκηρύξει». Κοινώς επιχείρησε να επιστρέψει την πίεση, υπονοώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τις εκλογές λόγω φθοράς, από την άλλη άφησε να εννοηθεί ότι εκλογές εν μέσω πανδημίας θα είναι ανευθυνότητα.

· Να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση έστω και χωρίς αυτοδυναμία, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, υπονοώντας ότι το διακύβευμα θα είναι τόσο μεγάλο – να φύγει η «καταστροφική» κυβέρνηση Μητσοτάκη – που τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα θα υποχρεωθούν να ζυγίσουν σοβαρά την προοπτική της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η λαϊκή ετυμηγορία (…) είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

· Να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που έκανε την αυτοκριτική του, έμαθε από τα λάθη του, δεν είναι το κόμμα που ήταν το 2015 αλλά είναι ένα κόμμα εξουσίας με κυβερνητική εμπειρία κι επομένως είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τις τύχες της χώρας.

· Να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απομονωμένος από την κοινωνία, αντιθέτως είναι ένα κόμμα ανοιχτό που αλλάζει και ανανεώνεται – «εν κινήσει» – με νέο δυναμικό, νέα πρόσωπα που συστρατεύονται στην προσπάθειά του ή το «πλαισιώνουν» προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τους διάφορους τομείς στους οποίους διακρίνονται.

· Να πείσει, τέλος, ότι η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν αποδίδει την πραγματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, κοινώς να πείσει ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν (θα)είναι χαμένη ψήφος και μάταιος κόπος.

Επιχείρησε επίσης να διασκεδάσει εντυπώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να εγκαταστήσει το δικό του στενό σύστημα στο κράτος διακηρύσσοντας ως κομβικό σημείο του προγράμματός του την αποκομματικοποίηση στο πλαίσιο του νέου μοντέλου δημοκρατικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης που εισηγήθηκε, που θα βασίζεται όπως είπε πάνω στις αρχές της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της δικαιοσύνης όπως οφείλει να εγγυάται μια σύγχρονη προοδευτική κυβέρνηση. Αντιθέτως, χρέωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη λογική του κομματικού κράτους, κατηγορώντας τον ότι απογείωσε την πρακτική των μετακλητών καθώς διπλασίασε τον αριθμό τους και τις αμοιβές τους και χαμήλωσε τον πήχη των προϋποθέσεων για να γίνει κανείς μετακλητός.

Επίσης, στο ερώτημα «γιατί δεν τα κάνατε αυτά όσο ήσασταν κυβέρνηση» εξήγησε για μία ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να διαχειριστεί έκτακτες συνθήκες μνημονίου με την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι του, στο μεγαλύτερο μέρος της διακυβέρνησής του, προσπάθησε να αντιστρέψει μνημονιακές συνθήκες όταν η χώρα βγήκε απ’ τα μνημόνια, αλλά τον πρόλαβαν οι εκλογές. Ακόμα κι έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς» λέγοντας ότι πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η στήριξη της παιδείας και της υγείας, είναι πολιτικές υπέρ της μεσαίας τάξης, έστω κι αν δεν μεταφράζονται σε άμεσο οικονομικό όφελος.

Αναφορικά με το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασική δέσμη μέτρων για τη -μεσαία τάξη, είναι

· Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

· Μέτρα κατά της ακρίβειας όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% – αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους

· Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 40.000 και προοδευτική μείωση του συντελεστή εισφοράς για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ

-για τη νέα γενιά:

· Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια με κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) του νόμου Κεραμέως που άφησε εκτός ΑΕΙ 40.000 υποψηφίους

· Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, μέτρο που απευθύνεται κατά κανόνα στους νέους

· Προγράμματα για τους νέους επιστημόνες με στόχο την επιστροφή τους στη χώρα ή την αποφυγή νέων κυμάτων brain drain (φυγή στο εξωτερικό).

· Και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα μέτρο που ωφελεί τους νέους, υπό την έννοια ότι θα διαμορφώσει συνθήκες κανονικότητας και ασφάλειας στην εργασία, όταν χιλιάδες άνθρωποι σήμερα που ανήκουν στη νέα γενιά εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες ελαστικής εργασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα