Deutsche Bank: Γιατί αισιοδοξεί για πανδημία και οικονομία

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τα βάθη της πανδημίας αποδεικνύεται πολύ γρηγορότερη από ό,τι περίμεναν, αναγνωρίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, αναθεωρώντας πλέον τις εκτιμήσεις τους προς το καλύτερο. «Καθώς το τρίτο τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, υπολογίζουμε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει καλύψει το μισό δρόμο για να επιστρέψει στα προ κορονοϊού επίπεδα και τώρα προβλέπουμε ότι η διαδρομή αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του επόμενους έτους, ένα-δυο τρίμηνα νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας», αναφέρεται σε σχετική μελέτη του οίκου.

Η Deutsche Bank αποδίδει τη θετική έκπληξη της ανάκαμψης στο γεγονός ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των οικονομιών, δούλεψαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν όπως και στη διαπίστωση ότι κάποιες χώρες καταφέρνουν με επιτυχία να περιορίσουν τον ιό ή να μάθουν να ζουν με αυτόν.

Βέβαια, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης θα επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα στις περισσότερες, εάν όχι σε όλες τις οικονομίες, καθώς η έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο προϊδεάζει για ταχύτερη εξάπλωση του ιού. Στην επιβράδυνση της ανάκαμψης θα συμβάλει και η αναστολή των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, η Deutsche Bank χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, και μάλιστα εκτιμά ότι εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού θα αρχίσουν έως το επόμενο καλοκαίρι, για να συνεχιστούν για ένα χρόνο ή και περισσότερο. «Μία σημαντική κίνηση προς την ανοσία της αγέλης στον παγκόσμιο πληθυσμό κατά την περίοδο αυτή και προς το 2023 θα επιτρέψει στην οικονομική ανάκαμψη να ανοίξει και πάλι το βήμα της το δεύτερο μισό του επόμενου έτους», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ασφαλώς, τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλα. Η γερμανική τράπεζα τονίζει ότι η πανδημία έχει αλλάξει οριστικά την συμπεριφορά των καταναλωτών και έχει αφήσει τα σημάδια της στην αγορά εργασίας, επομένως η οικονομία δύσκολα θα επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη τροχιά στην οποία βρισκόταν πριν από την εξάπλωση του Covid-19.

Και την ίδια στιγμή, οι υπερτιμημένες αγορές και τα αυξανόμενα επίπεδα του χρέους εντείνουν τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, καθώς οι χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει αναγκαστικά, κάποια στιγμή να αντιστραφούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα