Δέσμευση Μπάιντεν να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Άγκυρα αγοράσει πρόσθετα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος διπλωμάτης επανεβεβαίωσε την αντίθεση των ΗΠΑ στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ανέφερε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ προέτρεψαν σήμερα την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων.

Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην παρέμβαση του Αμερινανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, οοποίος έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020”.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Κογκρέσο, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ καταδίκασε την εξαγγελία Ερντογάν και ψευδοκράτους για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα