Δερμιτζάκης: Πώς θα χτιστεί το τείχος ανοσίας -Το άνοιγμα της κοινωνίας δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης φανέρωσε ότι χρειαζόμαστε το 80% με 90% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας» για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχολίασε τα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Και όπως εξέφρασε ο καθηγητής, απορεί για αυτό υπογραμμίζοντας πως ακόμα κι η συζήτηση για παρενέργειες, η οποία είναι υπερβολική δεν αφορά καν αυτές τις ηλικίες. «Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός πως η κίνηση ανοίγματος της πλατφόρμας εμβολιασμού για πιο νέους ήταν μια ορθή πρακτική αφενός διότι όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο και αφετέρου επειδή υπάρχει όντως ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των εμβολίων το οποίο ορίζει πως αντί να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά, δίνεται σε αυτούς που μεταδίδουν περισσότερο.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία»

«Άμα δει κάποιος τους αριθμούς, τα πράγματα όντως πηγαίνουν καλύτερα», εξέφρασε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΙ κάνοντας λόγο για μια σταδιακή, αργή βέβαια αλλά σταθερή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες ενώ προσέθεσε πως ευελπιστεί να δει συνέχεια αυτής αντιπαραβάλλοντας σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως μεσολάβησαν οι αργίες των προηγούμενων ημερών.

Πάντως, τόνισε πως «από εδώ και πέρα χρειάζεται μια προσοχή. Πρέπει να ερμηνεύσουμε όλα τα ανοίγματα ως μια προσπάθεια αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας», υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα πως τελειώσαμε με αυτήν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα