Δερμιτζάκης: Αυστηρά μέτρα σε όλη την Ελλάδα – Πιθανόν 4.000 κρούσματα την άλλη εβδομάδα

Την πεποίθηση ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα lockdown μακράς διάρκειας σε όλη την Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, προβαίνοντας παράλληλα στην ανησυχητική πρόβλεψη ότι την άλλη εβδομάδα τα κρούσματα θα φτάσουν τα 4.000.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό»,

«δεν έχει νόημα να συζητάμε για το ποια περιοχή είναι κόκκινη και ποια πράσινη»,

Σημείωσε πως «δεν έχει νόημα να συζητάμε για το ποια περιοχή είναι κόκκινη και ποια πράσινη» και είπε ότι «αν δεν δούλεψαν τα μέτρα που είχαμε ήδη, δεν έχουν τύχη και τα επόμενα». Επισήμανε ακόμα ότι με την επιβολή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς «δεν καλλιεργείται η εμπιστοσύνη».

«Να βρούμε ένα πακέτο μέτρο που να το εφαρμόζουμε για μήνες, η λογική να κάνουμε βαρύ lockdown και μετά κάνουμε Χριστούγεννα είναι λάθος», συμπλήρωσε και πρότεινε «σταθερά μέτρα για πολύ καιρό», προκειμένου να πιάσουν και να αφομοιωθούν από τους πολίτες.

«Χρειάζεται χρόνος», είπε, σημειώνοντας ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει μέτρα –αύριο Παρασκευή- με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα «δίνει μια προοπτική και μια σταθερότητα», πρόσθεσε.

Για τα μέτρα στα σχολεία, είπε ότι «τα σχολεία είναι προστατευμένα», αναφέροντας παράλληλα μια μελέτη στην Ελβετία, για το αν υπάρχει συσχέτιση κλεισίματος σχολείων με μείωση κρουσμάτων, η οποία έδωσε αποτέλεσμα ότι «δεν υπήρχε καμία συσχέτιση».

«Δεν τίθεται θέμα συζήτησης να κλείσουν τα σχολεία, είναι ασφαλές τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, δίνει μια ηρεμία στην κοινωνία», ανέφερε.

Σχετικά Νέα