Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την κατάσταση στον Έβρο

«Δεν επιτρέψαμε απώλεια εθνικού εδάφους» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο περιστατικό στην περιοχή Μελισσοκομείο – Είναι «ανάξιο λόγου» είπε ο υπουργός Άμυνας και επανέλαβε ότι οι εργασίες στην κατασκευή του φράχτη θα συνεχιστούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ήταν εκείνος που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στο Πεντάγωνο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και κυρίως για τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το περιστατικό που σημειώθηκε στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Η κοινή ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, με το σύνολο σχεδόν των βουλευτών –στην αίθουσα βρίσκονταν περισσότεροι από 40- να υποβάλουν σχετικές ερωτήσεις τόσο προς την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων όσο και προς την στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ.

Ο κ. Δένδιας δεχόμενος σωρεία ερωτήσεων αναφορικά με το περιστατικό στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες, χαρακτήρισε ως fake news, τις πληροφορίες που διακινήθηκαν, κυρίως μέσω διαδικτύου, περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες. Αναφέρθηκε δε και σε κάποιες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες έδειχναν Τούρκους στρατιώτες να βρίσκονται εντός μιας δασώδους έκτασης δίπλα στο ποτάμι, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι στρατιώτες, βρίσκονταν συνεχώς επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πρόκειται για τις ίδιες φωτογραφίες που χρησιμοποίησε και η τουρκική πλευρά για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι δεν έγινε καμία παραβίαση συνόρων επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι που απεικονίζονται σε αυτές βρίσκονται σαφώς πίσω από τη συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες. «Δεν επιτρέψαμε απώλεια εθνικού εδάφους» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ενώ σχολιάζοντας τη τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ Δένδιας είπε ότι είναι ανακριβής ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι παραβιάστηκε έδαφος της.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο κ. Δένδιας εξαπέλυσε επίσης έντονη επίθεση κατά της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου κατηγορώντας τον εν λόγο πολιτικό σχηματισμό ότι υιοθέτησε άρρηκτα την προπαγάνδα ξένων μέσων, βοηθώντας να δημιουργηθεί μία φημολογία και μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας, η οποία ήταν κόντρα στα εθνικά μας συμφέροντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά τις τοποθετήσεις της τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα στον Έβρο είναι «ανάξιο λόγου» και ότι οι εργασίες στην κατασκευή του φράχτη θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι πέραν της διαχείρισης του προσφυγικού οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση ακόμη και ενός επεισοδίου στρατιωτικής υφής, χαρακτηρίζοντας ως αναληθή τα δημοσιεύματα περί «κατάληψης εθνικού εδάφους».

Εξηγήσεις για τα όσα ειπώθηκαν από τους υπουργούς ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, ζήτησε από την πλευρά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ.Γιώργος Κατρουγκαλος. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ Δένδια και Παναγιωτόπουλου αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνονται δύο διαβήματα για ένα μη γεγονός», ζητώντας εκ νέου να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαβήματα του ΥΠΕΞ.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η γενικότερη στάση της Άγκυρας στην περιοχή συνδέεται άμεσα με την εργαλειοποίηση των μεταστατευτικών ροών και της προσπάθειάς που καταβάλει προκειμένου να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του φράκτη που κατασκευάζει η ελληνική πλευρά στον ποταμό Έβρο προς αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Όπως αναφέρουν, η Τουρκία επιχείρησε να αξιοποιήσει ένα τεχνικό ζήτημα προκειμένου να καλλιεργήσει εντυπώσεις, παρότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν προκύψει θέματα με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. «Πρόκειται για θέματα που συνήθως διευθετούνταν σε τοπικό επίπεδο και μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα