Δεν αλλάζει την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το άσυλο η κυβέρνηση

Επιμένει η κυβέρνηση στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι από τους δύο βαθμούς ουσιαστικής κρίσης «εμείς, στη δική μας επιλογή, προτάσσουμε τον ένα βαθμό σε διοικητικό επίπεδο και τον ένα βαθμό σε δικαστικό επίπεδο. Γι’ αυτό ο πρώτος βαθμός, που είναι η Υπηρεσία Ασύλου, θα μπορεί να αποφαίνεται για το αίτημα χορήγησης ή μη του ασύλου και μετά να προχωρά, όποιος διαφωνεί, στον δικαστικό βαθμό, που πάντα θα παραμένει σε ισχύ».

Η απόφαση αυτή προξενεί φόβο για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, ενώ αναμένεται να επιβαρύνει με τεράστιο φόρτο εργασίας τα δικαστήρια, με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα και ποιότητα της διαδικασίας ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μέχρι να κριθούν σε τελεσίδικο βαθμό οι αιτήσεις ασύλου.

Αναφορικά με τις 120 δόσεις, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, για όσους θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση», ενώ για τους περίπου 200 χιλιάδες που βρίσκονται ήδη στην προηγούμενη ρύθμιση, θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα και κάλεσε «όλους τους φορολογουμένους που βρέθηκαν σε αδυναμία να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους».

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 12.00 το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, και το απόγευμα με τον αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο. Αύριο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να περιγράψει το σχέδιό του με τίτλο «ανάπτυξη για όλους», το οποίο, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα κινείται στους άξονες α) μείωση φόρων, β) προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, γ) ασφάλεια, ενώ αναμένονται οι νέες εξαγγελίες που επεξεργάζονται στο Μαξίμου.

Σχετικά Νέα