Site icon The Indicator

Deloitte: Τα έσοδα του κατασκευαστικού κλάδου αυξάνονται παγκοσμίως

Οι 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως είχαν έσοδα άνω των 1,393 τρισ. δολαρίων το 2018, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte Global Powers of Construction (GPoC). Η έκθεση αναλύει την παγκόσμια κατασκευαστική βιομηχανία και εξετάζει τις στρατηγικές και τις επιδόσεις των κορυφαίων εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών το 2018.

Ο Φώτης Τσαμπαρλής, Industrial Products & Constructions Leading Partner της Deloitte Ελλάδος, ανέφερε σχετικά: «Στη Deloitte Ελλάδος έχουμε βαθιά γνώση του κατασκευαστικού κλάδου καθώς παρακολουθούμε στενά την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια. Με δεδομένο αυτό, την άριστη τεχνολογική κατάρτιση των ανθρώπων μας και τις πρωτοπόρες υπηρεσίες που προσφέρουμε, είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα παρουσιάζοντας στους πελάτες μας εξατομικευμένες καινοτόμες λύσεις που τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται τις τάσεις της εποχής αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μία όλο και πιο απαιτητική αγορά».

Ο Javier Parada Engineering and Construction Leader της Deloitte Global σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «τα έσοδα του κατασκευαστικού κλάδου συνέχισαν να αυξάνονται το 2018, αν και υπήρξε κάποια αστάθεια και μία πτώση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς λόγω φόβων για παγκόσμια επιβράδυνση. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν θετικές και οκτώ κατασκευαστικές αγορές – Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Καναδάς και Νιγηρία – αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης στο συγκεκριμένο τομέα μέχρι το 2030».

Οι κινεζικές εταιρείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κατάταξη των κορυφαίων 100 όσον αφορά τα έσοδα, ενώ παράλληλα άλλοι παίκτες της Ασίας, κυρίως από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μαζί με εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν σημαντική παρουσία στην κατάταξη.

Η κυριαρχία των κινεζικών εταιρειών οφείλεται κυρίως στο μέγεθος της κινεζικής κατασκευαστικής αγοράς, καθώς οι διεθνείς πωλήσεις από τις ασιατικές εταιρείες είναι χαμηλότερες από άλλες κορυφαίες εταιρείες, αναφορικά με το ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων. Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν την υψηλότερη δραστηριότητα σε διεθνή κλίμακα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες με πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εδρεύουν στην Ευρώπη.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα είναι η ανομοιογένεια που καταγράφηκε στην οικονομική απόδοση των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών το 2018. Ταυτόχρονα με την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, ανοδική τάση ακολούθησαν και οι δανειακές υποχρεώσεις. Παράλληλα, η απόδοση των εταιρειών αυτών στο χρηματιστήριο μειώθηκε. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 2,5-3% ετησίως, την περίοδο 2018-2022, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος, για την ίδια περίοδο, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το μέγεθος της κερδοφορίας του σε ποσοστό 3,6% ετησίως.

Πρόσθετα πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν τους βασικούς οικονομικούς δείκτες των κατασκευαστικών εταιρειών και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να διαφοροποιηθούν σε μια αγορά η οποία εξακολουθεί να είναι έντονα ανταγωνιστική:

Η ίδια έκθεση κάνει αναφορά και στη διαμόρφωση νέων τάσεων στον κλάδο. Παρόλο που η κατασκευαστική θεωρείται τα τελευταία 30 χρόνια ως μια παραδοσιακή βιομηχανία με αρκετά χαμηλή κερδοφορία παραγωγικότητας, τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί αρκετές τάσεις, οι οποίες πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς:

Exit mobile version