ΔΕΗ: Αύξηση στα τιμολόγια – Μειώσεις στις εκπτώσεις συνέπειας

Την αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ θα έχει κύριο θέμα το διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη Παρασκευή και θα εγκρίνει τα νέα τιμολόγια.

Μεταξύ άλλων εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το πώς η επιχείρηση θα επιτύχει την αναγκαία αύξηση των εσόδων της, χωρίς να επιβαρυνθεί πολύ ο λογαριασμός των πελατών της.

Η έκπτωση συνέπειας είναι ένα «αγκάθι», αφού ενδεχομένως η νέα διοίκηση να μη θέλει να συνδέσει την πρώτη της απόφαση με ένα μέτρο που να «τιμωρεί» τους συνεπείς πελάτες της.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, η εξίσωση είναι δύσκολη και περιλαμβάνει όχι μόνο τα «ανταγωνιστικά» τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και τις μειώσεις που θα υπάρξουν στο ρυθμιζόμενο σκέλος των λογαριασμών, δηλαδή στο ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώνεται και από κύκλους του ΥΠΕΝ, που τονίζουν ότι «πάντοτε θα υπάρχει εκπτωτική πολιτική που θα επιβραβεύει τους συνεπείς, αλλά αυτή θα προσδιοριστεί από την ίδια τη ΔΕΗ με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θα ανακοινωθεί από το ΔΣ της εταιρείας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθεί η έκπτωση στα επίπεδα του 5% από 10% που είναι σήμερα, διατηρώντας το κίνητρο για τους συνεπείς πελάτες, με αύξηση του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση είχε ξεκινήσει στο 15% και μειώθηκε την περασμένη άνοιξη στο 10%.

ΔΕΗ: Αυξήσεις στα τιμολόγια από 1η Σεπτεμβρίου

Η μαύρη τρύπα στη ΔΕΗ φέρνει αυξήσεις στα τιμολόγια από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ «μαχαίρι» θα πέσεις στις εκπτώσεις συνέπειας, όπως και κυνήγι οφειλετών.

Σύμφωνα «Τα Νέα», προγραμματίζεται έκτακτη γενική συνέλευση της Επιχείρησης στις 30 Αυγούστου ώστε οι αυξήσεις οι οποίες αναμένεται να αποφασιστούν να ενεργοποιηθούν άμεσα.

 

Θυμίζουμε ότι ο νέος πρόεδρος Γιώργος Στασσής κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης δήλωσε ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι πολύ χειρότερη από όσο γνωρίζαμε. Ανέφερε μάλιστα πως οι ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης είναι ύψους 750 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθούν έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά η νέα διοίκηση δρομολογεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 10 μέτρα ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην προχωρήσει σε παρατηρήσεις στον εξαμηνιαίο ισολογισμό, ο οποίος δημοσιεύεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Εκτός από αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος καταργείται η οριζόντια έκπτωση συνέπειας 10%, ενώ επιστρατεύεται και «τεράστιο κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Αναλυτικά τα 10 μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ

  1. Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
  2. Κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης συνέπειας 10%
  3. Εφαρμογή στα τιμολόγια μηχανισμού ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα
  4. Διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και διακοπές ρεύματος σε όσους χρωστούν
  5. Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών για άντληση ρευστότητας
  6. Πιθανή έκδοση ομολόγου για δανειοποίηση
  7. Διεκδίκηση παλιών οφειλών από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
  8. Εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου με παρεμβάσεις εξοικονόμησης δαπανών και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες
  9. Έναρξη διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας
  10. Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων

Πηγή: «Τα Νέα»

Σχετικά Νέα