DBRS: Τα μέτρα στήριξης θα φέρουν ανάκαμψη εντός του 2020

H πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας συνεπάγονται σημαντική απώλεια του ΑΕΠ για τις μεγάλες οικονομίες, αναφέρει ο οίκος DBRS. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες εφήρμοσαν εγκαίρως στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επηρεάζονται από το lockdown, καλλιεργώντας το έδαφος για δυναμική ανάκαμψη αργότερα εντός του 2020.

Αν και τα μέτρα είναι εμπροσθοβαρή και ο άμεσος αντίκτυπος από τους περιορισμούς στα ταξίδια, κοινωνικές συναθροίσεις και κλείσιμο των συνόρων δεν πρόκειται να αναπληρωθεί άμεσα, η DBRS αναμένει ότι τα συλλογικά μέτρα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα στηρίξουν μια σχετικά πιο δυναμική οικονομική ανάκαμψη αργότερα εντός του 2020. «Παρότι μάλλον θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου ανακτηθεί το χαμένο έδαφος σε ορισμένους κλάδους, το πιο πιθανό είναι ότι η απότομη μείωση της ζήτησης να είναι περιορισμένης διάρκειας λίγων τριμήνων», εκτιμά ο οίκος σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν περιθώρια να εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα στήριξης χωρίς να επηρεασθεί δυσμενώς η αξιολόγησή τους. Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα άμεσων πιστοληπτικών αναβαθμίσεων έχει σχεδόν εκμηδενισθεί. Με τον καιρό, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να καταστεί πιο αυστηρή στις περισσότερες χώρες, ώστε να αποκατασταθούν τα περιθώρια ευελιξίας και να υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης σε μελλοντικά σοκ.

Παρότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι διαφορετικός ανά γεωγραφική περιοχή, κλάδους και νοικοκυριά, «σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι τα μέτρα από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλουν στο να μετριασθεί το χτύπημα», υπογραμμίζει ο οίκος στην έκθεσή του.

Οι φορολογικές μειώσεις και οι αυξήσεις δαπανών ίσως να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά μέτρα σε αυτό το περιβάλλον δραματικής μείωσης της δραστηριότητας, όπου τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να ξοδέψουν, ούτε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδυτικά projects. Αντ’ αυτού, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν μια σειρά προσωρινών μέτρων ανακούφισης του βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επηρεάζονται.

Οι κρατικές δανειακές εγγυήσεις και η διάσωση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας μπορεί να συνεπάγονται πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αποτελούν όμως χρήσιμα εργαλεία ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας σε προβλήματα φερεγγυότητας με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες. Για τις κεντρικές τράπεζες, οι επιτοκιακές μειώσεις δεν επαρκούν από μόνες τους για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς τα αποκλεισμένα νοικοκυριά και οι κλειστές επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών δεν μπορούν ούτε να αυξήσουν τις δαπάνες ούτε να εκκινήσουν επενδυτικά projects.

Από την άλλη, τα έκτακτα προγράμματα αγοράς χρεογράφων, σε συνδυασμό με τα προγράμματα χρηματοδότησης και ελάφρυνσης όλα συμβάλλουν στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να στηρίξει τη λειτουργία της οικονομίας, εκτιμά η DBRS, διακρίνοντας αυτή τη φορά περιορισμένο κίνδυνο πληθωρισμού, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα