DBRS: Επιβεβαίωσε το BBB (low) με σταθερές προοπτικές

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar επιβεβαίωσε την Παρασκευή το BBB (low) (τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα) και τις σταθερές προοπτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, όταν αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές (trend), από τη βαθμίδα BB (high) – που ήταν μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική.

Όπως σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του, το σταθερό trend αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι ισορροπημένοι. Οι υγιείς οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα βοηθήσουν τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να παραμείνει σε έντονα πτωτική τροχιά στο μέλλον. Μετά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας μετριάζεται σε περίπου 2% και αναμένεται να παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο την περίοδο 2024-2025. Η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία προβλέπεται να υπερβούν το 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023, θα βοηθήσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, μετά το εκτιμώμενο 160% του ΑΕΠ πέρυσι. Επιπλέον, προσθέτει ο οίκος, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική, η οποία μαζί με τις υψηλότερες επενδύσεις – υποστηριζόμενες από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – αναμένεται να αυξήσουν τη δυναμική του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν το εμπόριο και οι σοβαρότερες από το αναμενόμενο επιπτώσεις στην οικονομία που απορρέουν από τις τρέχουσες στενές συνθήκες χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη και ασθενέστερα δημόσια οικονομικά.

Η αξιολόγηση στη βαθμίδα BBB (low) στηρίζεται στην ιδιότητα της χώρας ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η Ελλάδα, τονίζει η DBRS, συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στην ευρωζώνη. Η DBRS εκτιμά ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ θα στηρίξουν και την αύξηση των επενδύσεων με κεφάλαια που θα διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, η αξιολόγηση σημειώνει ο οίκος περιορίζεται από τις οικονομικά ζητήματα που κληρονόμησε η Ελλάδα από την παρατεταμένη κρίση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το υψηλό, αν και πλέον κοντά σε μονοψήφιο, ποσοστό ανεργίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα