Site icon The Indicator

Δασμοί: Ο Τραμπ πυροβολεί και τα… πόδια του

Με ύφος πιστολέρο από την Άγρια Δύση, ο Τραμπ επιδίωξε να επιβάλλει τον νόμο του, μέσω της εφαρμογής δασμών σε παγκόσμια κλίμακα. Ο στόχος του ήταν να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία και τις εγχώριες επιχειρήσεις και παράλληλα να επιφέρει ένα αποφασιστικό «χτύπημα» στους μεγάλους αντιπάλους, όπως είναι η Κίνα, σε οικονομικό επίπεδο.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο Τραμπ, με βάση τα οικονομικά data και τις αναλύσεις, πυροβολεί και τα πόδια του. Για να είμαστε πιο ακριβείς οι επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε μέσω της επιθετικής πολιτικής δασμών που εφαρμόζει, πλήττουν περισσότερο τη δική του οικονομία, παρά των υπολοίπων, κυρίως της Κίνας και της Ευρώπης. Η ανάλυση αφορά την τωρινή χρονική περίοδο, καθότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διεθνής αναταραχή που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο, θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Με τη σημαντική αυτή υποσημείωση να συνοδεύει κάθε αναφορά στο εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο, η πρώτη ανάγνωση της κατάστασης έχει προφανώς αρνητικό πρόσημο για την επιλογή Τραμπ.

Επιβεβαιώνει τις «φωνές» εντός των ΗΠΑ που είχαν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τουςς στην επιθετική πολιτική δασμών που «πυροδότησε» ο Αμερικανός πρόεδρος, προβλέποντας ότι θα πλήξει την εγχώρια οικονομία. Προς ώρας δικαιώνονται στις προβλέψεις τους καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Πρόκειται για την πρώτη αρνητική επίδοση από το 2022, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία, και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ισχυρή ανάπτυξη της προηγούμενης διετίας (που έφτασε το 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2024).

Η κύρια αιτία αυτής της απρόσμενης συρρίκνωσης ήταν η εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών κατά 51%. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έσπευσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους με προϊόντα πριν την επιβολή των νέων, υψηλών δασμών, προκειμένου να αποφύγουν τις αναμενόμενες αυξήσεις τιμών. Αυτή η μαζική εισροή αγαθών είχε πρωτοφανή αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, αφαιρώντας περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη.

Στην αρνητική εικόνα του αμερικανικού ΑΕΠ συνέβαλε επίσης η μείωση των δημόσιων δαπανών (-5,1%) στο πλαίσιο περιστολής του ελλείμματος, καθώς και η επιβράδυνση της καταναλωτικής δαπάνης (+1,8% έναντι +4% το προηγούμενο τρίμηνο).

Ήπιο το πρώτο «σοκ» για Ευρώπη και Κίνα
Το πρώτο «σοκ» από τον εμπορικό-δασμικό πόλεμο είναι ηπιότερο σε Κίνα και Ευρώπη, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο είδε τη μεταποιητική δραστηριότητα να ενισχύεται το α΄ τρίμηνο λόγω των αυξημένων αμερικανικών παραγγελιών, ενώ καλύτερη του αναμενομένου ήταν η εικόνα στην Ευρωζώνη, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το α’ τρίμηνο.

Τα δύσκολα, ωστόσο, είναι μπροστά τόσο για την Κίνα όσο και για την ευρωπαϊκή γειτονιά μας, που μας ενδιαφέρει πρωτίστως. Ειδικότερα στη Γηραιά Ήπειρο, ο αρνητικός αντίκτυπος από τους δασμούς στις ΗΠΑ αναμένεται να φανεί στα στοιχεία του β’ τριμήνου, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν δασμούς 10% για τα περισσότερα προϊόντα και 25% για τα αυτοκίνητα, το αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Exit mobile version